2009. augusztus 11., kedd

Vörösboros paradicsomleves

paradicsomleves2

Maradékok hasznosításának indult – bontott vörösbor, ami magában nem fogy, egy evőkanálnyi sűrített paradicsom, háromnegyed kiló fürtös paradicsom – és valami hihetetlen gazdag ízű, sűrű paradicsomleves kerekedett belőle.

Hozzávalók:

  • kb. 75 dkg paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • kb. 1 dl vörösbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • bazsalikom
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • cukor

A paradicsomot meghámozom: az alján kereszt alakban bevágom a háját, pár másodpercre forrásban lévő vízbe teszem, majd jeges vízben lehűtöm. A magházat eltávolítom, és apró kockákra vágom. Átforgatom az olívaolajon, hozzákeverem a zúzott fokhagymagerezdeket és a sűrített paradicsomot, felöntöm a borral és egy pohárnyi vízzel, és lefedve kb. 30 percig főzöm. Csipet cukorral, sóval, borssal fűszerezem, és bazsalikommal megszórva tálalom (nekem görög bazsalikomom van, annak egészen picik a levelei, nem kell összevágni, és tapasztalataim szerint tovább bírja a cserepes növény).

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • spanyol rizses csirke Néhány hozzávaló, egy edény, 20-25 perc munka + némi várakozás = spanyol rizses csirke. Szerintem jó egyenlet. És ami extra jó dolog: nincs benne tej. :-)De most “kivételesen” úgy tejmentes, hogy nem vegán. Hús meg rizs. Iga… Tovább
  • Húsgolyós-gombás tészta Mostanában nem nagyon főztem, vagy “ismételtem” vagy csak túl fáradt voltam fotózni. Ennél azonban minden összejött, volt időm (és kedvem) a golyók formázásához, a gomba felszeleteléséhez ééééés még fotóztam is. És nagyon jó… Tovább
  • Lassan főtt marharagu Tavaly karácsonyra kaptam egy slow cookert (lassú főzőt),  mert az egyik kedvenc ételem, a lassan főtt marharagu. Persze mást is szoktunk benne főzni, de talán ez a leggyakoribb, és ezt sikerült eddig legjobban tökélete… Tovább
  • Spanyol húsgombóc Megint az Alnatura szakácskönyvből főztem, ezúttal kicsit változtattam – fél adagot főztem, és nem akartam egy fél paradicsomkonzervet kerülgetni a hűtőben. És persze a chilipehely ízlés szerint nálam azt jelenti, hogy semen… Tovább
  • Gombás-gesztenyés mini piteEgyik nap munka után el kellett ütnöm egy csomó időt, mert elfelejtettem kulcsot vinni magammal, és meg kellett várjam Levit, hogy visszaérjen vidékről.Kínos.De volt egy előnye. Unalmamban bementem egy könyvesboltba, és hossz… Tovább

3 megjegyzés:

starfi írta...

hát ez valami eszméletlenül jól hangzik:)

a görög bazsalikom nekem is elég szépen bírja, bár ahogy megvettem, rögtön átültettem normális földbe. a másik bazsalikom is jól van, de azt többet kell locsolni, különben el kezdene virágozni és kicsit sárgulni, legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

Wise Lady írta...

Nagyon jól hangzik, vörösbor a paradicsomhoz.

Trostel 'Vigasz' Péter írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.