2009. október 10., szombat

Almás pite

pite2

Anyám világbajnok almás pitéje, rajtam kívül eddig mindenkinek nagyon ízlett, de én nem vagyok mérvadó, mert harcban állok mindennel, amiben fahéj van (és a szottyadt barna sült alma sem éppen a kedvencem). Nem tudom hány napig áll el, mert 24 óránál többet még sosem ért meg a tepsinyi adag.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • néhány kanál tejföl vagy tej

a megkenéshez egy felvert tojás

a töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • kevés őrölt fahéj
  • kevés zsemlemorzsa vagy darált dió

a tetejére porcukor

Az almát meghámozom, a nagyobbik lyukú reszelőn lereszelem, és kinyomom a levét. A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrok, majd két lapot nyújtok belőle, az egyik lap legyen kicsit nagyobb, mert az adja a sütemény oldalát is. Kivajazott tepsibe teszem a nagyobbik lapot, eligazgatom a szélét, és megszórom egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsával vagy darált dióval. Eloszlatom rajta a reszelt almát, megszórom a fahéjjal és a cukorral, és beborítom a kisebbik tésztalappal. Megkenem a tojással, villával megszurkálom, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-40 percig sütöm. Porcukorral meghintve tálalom.

Közepes tepsihez. Eredetileg  a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tortilla grillezett zöldségekkel A nagy karácsonyi evések és a süteménydömping előtt próbáltam kevésbé hizlaló ételeket készíteni, hogy ne kezdjük meg a hízókúrát túlságosan korán. A paradicsom sajnos elég ízetlen volt, de a cukkini végre ismét normális m… Tovább
  • Mézes sárgarépakrémleves Igazi téli vitaminbomba egzotikus hozzávalók nélkül. A leves édességét nagyszerűen egészíti ki a tejföl savanykássága. Lehet „tüzesre” is készíteni, és a sárgarépával egy időben chili-pelyhet, vagy apróra vágott chili papr… Tovább
  • Áfonyás csirkepástétom Elsőre furcsának tűnhet a csirke-citrom-áfonya trió, de az első falat után értelmet kap az összeállítás. Nagyon finom, és a pástétom előre elkészíthető, a szendvicseket azonban érdemes csak tálalás előtt összeállítani, mer… Tovább
  • Taco sertéshússal Többször készítettem már tacot, volt marhahúsos, és csirkés is, ez most nem csak a felhasznált húsban különbözik azoktól, hanem abban is, hogy a sütőben melegítettem meg, és a sajtot ráolvasztottam, nem csak hidegen rászór… Tovább
  • Mustáros sonkás csiga A fodrászomtól van a recept, annyit változtattunk rajta, hogy nem tömény mustárral kentük meg a leveles tésztát, hanem mustár-tejföl keverékkel, mert nem vagyok nagy mustár-rajongó. Persze, aki szereti a mustárt, próbálja … Tovább

4 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Pont úgy néz ki, mint amit a nagymamám csinált, úgyhogy biztos jó is. Én mondjuk szeretem a fahéjat.

Lilla írta...

én csak a széléből szoktam enni, ahol kb. csak tészta van, már ha öcsi hagy belőle...

szepyke írta...

Talán Csibénél volt a héten, és ott is leírtam, én nem annyira vagyok oda érte, én csak rabszolgaként sütöm, aztán elmosom az edényt... A kettő között nálunk sincs meg a 24 óra... Gyönyörű darab lett!

Wise Lady írta...

Nagyon szép lett! Én is hasonlóan sütöm.