2009. október 10., szombat

Almás pite

pite2

Anyám világbajnok almás pitéje, rajtam kívül eddig mindenkinek nagyon ízlett, de én nem vagyok mérvadó, mert harcban állok mindennel, amiben fahéj van (és a szottyadt barna sült alma sem éppen a kedvencem). Nem tudom hány napig áll el, mert 24 óránál többet még sosem ért meg a tepsinyi adag.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • néhány kanál tejföl vagy tej

a megkenéshez egy felvert tojás

a töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • kevés őrölt fahéj
  • kevés zsemlemorzsa vagy darált dió

a tetejére porcukor

Az almát meghámozom, a nagyobbik lyukú reszelőn lereszelem, és kinyomom a levét. A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrok, majd két lapot nyújtok belőle, az egyik lap legyen kicsit nagyobb, mert az adja a sütemény oldalát is. Kivajazott tepsibe teszem a nagyobbik lapot, eligazgatom a szélét, és megszórom egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsával vagy darált dióval. Eloszlatom rajta a reszelt almát, megszórom a fahéjjal és a cukorral, és beborítom a kisebbik tésztalappal. Megkenem a tojással, villával megszurkálom, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-40 percig sütöm. Porcukorral meghintve tálalom.

Közepes tepsihez. Eredetileg  a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Grillezett csirkemell fokhagymás cukkínivel Az egyik kedvenc párosításom a cukkíni fokhagymával. Külön-külön is nagyon szeretem, de együtt valami mesés. Ez a köret ideális grillezett húsok mellé. Szerintem hidegen is fogyasztható, mint a tzaziki – nagyobb családi/ba… Tovább
  • Cukkínis-sajtos lepény A cukkíni az egyik kedvenc zöldségem. Az eredetét homály fedi, egyes források szerint Közép-Amerikából származik, de Kolumbusz és a követői nem hozták át Európába. Mások szerint valamelyik mediterrán országban keresztezték… Tovább
  • Töltött karalábé Nem túl nagy, zsenge karalábét kell hozzá választani, mert az ehetetlen fás részek roppant illúziórombolók tudnak lenni. Fogyókúrázóknak magában (akkor célszerű még egy karalábét venni, és az egészből kis golyókat gyártani… Tovább
  • Gombával töltött palacsinta Gombára és palacsintára vágytam, triviálisnak tűnt, hogy a hortobágyi húsos palacsintát fogom megtekerni, és hús helyett gombával készítem el. Hozzávalók: a palacsintához: 1 tojás 15 dkg liszt 3 dl tej 1 dl… Tovább
  • Töltött burgonya Nagyon utálom a mindenféle töltött-rakott ételekben, hogy rengeteg edény és macera elkészíteni a legtöbbet. Külön-külön ezt-azt megfőzni/megpárolni, aztán összerakni, megsütni. Akár több óra főzőcskézés, és az eredmény csa… Tovább

4 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Pont úgy néz ki, mint amit a nagymamám csinált, úgyhogy biztos jó is. Én mondjuk szeretem a fahéjat.

Lilla írta...

én csak a széléből szoktam enni, ahol kb. csak tészta van, már ha öcsi hagy belőle...

szepyke írta...

Talán Csibénél volt a héten, és ott is leírtam, én nem annyira vagyok oda érte, én csak rabszolgaként sütöm, aztán elmosom az edényt... A kettő között nálunk sincs meg a 24 óra... Gyönyörű darab lett!

Wise Lady írta...

Nagyon szép lett! Én is hasonlóan sütöm.