Anyám világbajnok almás pitéje, rajtam kívül eddig mindenkinek nagyon ízlett, de én nem vagyok mérvadó, mert harcban állok mindennel, amiben fahéj van (és a szottyadt barna sült alma sem éppen a kedvencem). Nem tudom hány napig áll el, mert 24 óránál többet még sosem ért meg a tepsinyi adag.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- fél csomag sütőpor
- csipet só
- néhány kanál tejföl vagy tej
a megkenéshez egy felvert tojás
a töltelékhez:
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- kevés őrölt fahéj
- kevés zsemlemorzsa vagy darált dió
a tetejére porcukor
Az almát meghámozom, a nagyobbik lyukú reszelőn lereszelem, és kinyomom a levét. A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrok, majd két lapot nyújtok belőle, az egyik lap legyen kicsit nagyobb, mert az adja a sütemény oldalát is. Kivajazott tepsibe teszem a nagyobbik lapot, eligazgatom a szélét, és megszórom egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsával vagy darált dióval. Eloszlatom rajta a reszelt almát, megszórom a fahéjjal és a cukorral, és beborítom a kisebbik tésztalappal. Megkenem a tojással, villával megszurkálom, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-40 percig sütöm. Porcukorral meghintve tálalom.
Közepes tepsihez. Eredetileg a női lapozón.
4 megjegyzés:
Pont úgy néz ki, mint amit a nagymamám csinált, úgyhogy biztos jó is. Én mondjuk szeretem a fahéjat.
én csak a széléből szoktam enni, ahol kb. csak tészta van, már ha öcsi hagy belőle...
Talán Csibénél volt a héten, és ott is leírtam, én nem annyira vagyok oda érte, én csak rabszolgaként sütöm, aztán elmosom az edényt... A kettő között nálunk sincs meg a 24 óra... Gyönyörű darab lett!
Nagyon szép lett! Én is hasonlóan sütöm.
Megjegyzés küldése