2009. október 10., szombat

Almás pite

pite2

Anyám világbajnok almás pitéje, rajtam kívül eddig mindenkinek nagyon ízlett, de én nem vagyok mérvadó, mert harcban állok mindennel, amiben fahéj van (és a szottyadt barna sült alma sem éppen a kedvencem). Nem tudom hány napig áll el, mert 24 óránál többet még sosem ért meg a tepsinyi adag.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • néhány kanál tejföl vagy tej

a megkenéshez egy felvert tojás

a töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • kevés őrölt fahéj
  • kevés zsemlemorzsa vagy darált dió

a tetejére porcukor

Az almát meghámozom, a nagyobbik lyukú reszelőn lereszelem, és kinyomom a levét. A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrok, majd két lapot nyújtok belőle, az egyik lap legyen kicsit nagyobb, mert az adja a sütemény oldalát is. Kivajazott tepsibe teszem a nagyobbik lapot, eligazgatom a szélét, és megszórom egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsával vagy darált dióval. Eloszlatom rajta a reszelt almát, megszórom a fahéjjal és a cukorral, és beborítom a kisebbik tésztalappal. Megkenem a tojással, villával megszurkálom, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-40 percig sütöm. Porcukorral meghintve tálalom.

Közepes tepsihez. Eredetileg  a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zabpehely gyümölccsel és joghurttal Tőlem szokatlan módon egy gyors és egészséges recept, mézzel, zabpehellyel, pár szem olajos maggal és gyümölccsel. Ezek közül a gyümölcs az, ami nem a kedvencem, de így még az alma és a körte is lecsúszik. Nulla százalékos… Tovább
  • Vaníliás almás lepény Vasárnap délutáni, békebeli teázgatáshoz való sütemény. Magában is nagyon finom, de meg lehet koronázni még egy kis vaníliafagylalttal, vagy nem túl keményre vert tejszínhabbal is. Nagyon egyszerű és gyors, légkeveréses sü… Tovább
  • Diós céklasaláta Az ősz kezdetének egyik jele a piacokat elárasztó cékla. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, nem a bolti savanyúság az egyetlen (és végképp a legjobb) felhasználási módja. Nagyobb adagot is lehet a salátából készíteni, mert… Tovább
  • Kínai kel saláta Egy Nigella receptet alakítottam át kicsit az ízlésemnek és az itthoni alapanyagoknak megfelelően. Ő köménymagot is tesz bele, amit én kihagytam, mert nem igazán szeretek ráharapni az egész köménymagokra, és nem mézzel, ha… Tovább
  • Mézes sült csirkecomb sütőtöksalátával A tesztközönségem szerint a hús is jó volt, de az almás sütőtök még annál is finomabb. Pár perc alatt elfogyott a maradék a tálból „magában”, csirkecomb nélkül. Szerintem pedig a hús volt finomabb, nekem kicsit furcsa a hi… Tovább

4 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Pont úgy néz ki, mint amit a nagymamám csinált, úgyhogy biztos jó is. Én mondjuk szeretem a fahéjat.

Lilla írta...

én csak a széléből szoktam enni, ahol kb. csak tészta van, már ha öcsi hagy belőle...

szepyke írta...

Talán Csibénél volt a héten, és ott is leírtam, én nem annyira vagyok oda érte, én csak rabszolgaként sütöm, aztán elmosom az edényt... A kettő között nálunk sincs meg a 24 óra... Gyönyörű darab lett!

Wise Lady írta...

Nagyon szép lett! Én is hasonlóan sütöm.