2009. október 31., szombat

Kukorica lepénykék grillezett paradicsommal

kukoricalepeny2

Érdemes kipróbálni a paradicsom grillezését más ételekhez is, különösen koktélparadicsomból készítve néz ki igazán jól. A nyersen saláta szerepét betöltő paradicsom a sütéstől nagyszerű köretévé válik a grillezett húsoknak és halaknak. A kukoricás lepény lehet könnyű ebéd, de előételnek is feltálalhatjuk, főételként 2-3 főre elég a megadott mennyiség, előételként személyenként 2 lepénnyel számítva 6 fős adag. A köret hozzávalóinál zárójelben az előételhez szükséges mennyiségek vannak.

Hozzávalók:

A lepényekhez:

  • 1 doboz kukoricakonzerv
  • 2 tojás
  • 2-3 szál újhagyma
  • 9 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 5 evőkanál tej
  • 5 dkg vaj
  • só, bors
  • kevés olaj a sütéshez

a grillezett paradicsomhoz:

  • 4 nagy (6 közepes) paradicsom
  • 4-6 (6) szelet bacon
  • olívaolaj

A vajat mikróban megolvasztom, ha nem forró, hozzákeverem a tojásokat, a lisztet és a sütőport. A kukoricát leszűröm, az újhagymát megtisztítom, vékonyan felkarikázom, majd mindkettőt a tojásos keverékhez adom. Kicsit megsózom, borsozom, és a tejjel hígítom. A paradicsomokat félbe vágom, és előveszek két (teflon) serpenyőt. Az egyikben 1-2 evőkanálnyi olíva-, a másikban ugyanannyi napraforgó olajat hevítek. A napraforgó olajon megsütöm a kukorica lepénykéket: egy lepényhez egy púpos evőkanál masszát teszek a serpenyőbe, és közepes lángon (nekem 6-os fokozat a 9-ből vált be), oldalanként pár perc alatt megsütöm, és papírtörlőre szedem ki. Ha szükséges, pótlom az olajat. A másik serpenyőben magas lángon (9/9) vágott oldalukkal lefelé meggrillezem a paradicsomokat, és ropogósra sütöm a szalonnát. A kukorica lepénykéket a grillezett paradicsommal és a darabokra tört szalonnával tálalom.

2 (előételnek 6) fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tárkonyos gombaragu  Gombás ragut kívántam, de nem pörköltet jó sok tejföllel, hanem valamilyen zöldfűszeres, világos mártásosat. Volt itthon még egy kis szárított vargánya, egy bontott tejszín, és a sarkon a boltban szinte mindig van la… Tovább
  • Lazacos üvegtészta Volt még egy szelet lazac a fagyasztóban, amit most nem sütve akartam elkészíteni, hanem valamilyen más formában. Nem volt határozott elképzelésem, csak az, hogy nem grillezem/sütőben sütöm. Az nyilvánvaló volt, hogy lazac… Tovább
  • Spárgakrémleves csirkével Levest viszonylag ritkán szoktam spárgából készíteni, pedig finom, és egyszerű, de nem vagyok túl „leveses”, ezért általában eszembe sem jut ez az opció. Most azonban már kitaláltam a szombati főfogást, és volt még egy kis… Tovább
  • Sonkás palacsinta lepény Gyakran sütök palacsintát, de kicsit unom már a kakaós-lekváros-túrós triumvirátust, ezért többféle töltelékkel és formával próbálkozom. Ez a sajtos-sonkás nagyon egyszerű, csak egy quiche-töltelékre erősen hasonlító tojás… Tovább
  • Kókuszkrémes zöldségragu Hoztam két doboz kókuszkrémet Hollandiából, mert olcsó volt, és mert nálunk sajnos nem terem minden sarkon (és ahol van ott is drágább). A kókusztej is finom, és intenzív ízű meg minden, de a kókuszkrém… hmmm… a magamfajta … Tovább

0 megjegyzés: