2009. október 29., csütörtök

Rizskoch

rizskoch2

Gondolom mindenkinél családi klasszikus, és a gyerekek nagy kedvence. Én egy kis időre megfeledkeztem róla, akár a piskóta csokiöntettel nevű kreációról, de az “ember” nagy örömére előszedtem az agyam hátsó részéből. Hogy anyáinkat és nagyanyáinkat idézzem: „nagyszerű kísérője a tartalmas leveseknek”, és „a gyerekek nagyon szeretik”. Hátha ezzel én is eszébe juttatom másnak.

Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 20 dkg rizs (én arboriot használtam)
  • 7-8 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 5 dkg vaj + egy kevés a forma kikenéséhez
  • 2 tojás
  • csipet só
  • citromhéj, rumba áztatott mazsola stb.
  • zsemlemorzsa a forma kiszórásához
  • a tálaláshoz lekvár

A tejet felforralom a cukorral és a félbevágott vaníliarúddal, beleszórom a rizst, lefedem, és kis lángon addig főzöm, amíg a tejet magába nem szívja. Kihalászom a vaníliarudat, belekeverem a vajat, és hűlni hagyom. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, és egy tepsit vagy sütőtálat kivajazok, és kiszórok zsemlemorzsával. A tojásokat szétválasztom, a sárgájákat a rizshez keverem, a fehérjéket pedig egy csipet sóval kemény habbá verem. Ha rakok bele ezt-azt (mazsola, citromhéj, kandírozott gyümölcs), akkor belekeverem, majd beleforgatom a fehérjehabot. A kész masszát a tepsibe öntöm, elegyengetem, és 30-40 percig sütöm. Langyosan vagy hidegen lekvárral tálalom.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült csirke Az eredeti angol recept „bolond-álló”-nak titulálta ezt az elkészítési módot, nos ez igaz is nagyjából. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom lesz a végeredmény. A hús omlik le a csontról, nincs kiszáradva, és a … Tovább
  • Sült csirkés bulgur Hétvégén főzős-evős napokat szoktunk tartani, ezért hétfőre olyan ebédet szoktam készíteni, ami hamar elkészül, és kicsit kíméli a gyomrot. A sült csirkemell megmaradt vasárnapról, bulgur mindig van a szekrényben, és parad… Tovább
  • Szezámmagos csirke Nagy kedvenceink a kínai tésztás, csirkés egytálételek, és nagyon-nagyon régen nem főztem ilyet, úgyhogy itt volt mér az ideje. Ha valaki tovább szeretné „csavarni”, lehet gyömbérrel, újhagymával vagy korianderzölddel ízes… Tovább
  • Joghurtos citromkrém Ezt a desszertet készítettük karácsonyra, bár semmi „karácsonyi” nincs benne, az év bármely napján elkészíthető. A lemon curd egy brit tojássárgájás citromkrém, amit házilag is elő lehet állítani, nekem azonban a gyorsaság… Tovább
  • Mézes sült csirkecomb sütőtöksalátával A tesztközönségem szerint a hús is jó volt, de az almás sütőtök még annál is finomabb. Pár perc alatt elfogyott a maradék a tálból „magában”, csirkecomb nélkül. Szerintem pedig a hús volt finomabb, nekem kicsit furcsa a hi… Tovább

0 megjegyzés: