2010. február 8., hétfő

Fokhagymás paradicsomos pulyka

fokhagymaspulyka1  A látszattal ellentétben nem paprikás csirke van a képen, bár a mártás színe pont ugyanolyan, ez azonban paradicsomból és tejszínből áll, nem pedig paprikából és tejfölből. A hosszú főzésnek köszönhetően a fokhagyma teljesen más ízt ad a paradicsommártásnak, mint frissen, vagy akár pár perc főzést követően. Csirkecombból is lehet készíteni, csak a főzési időt a combok méretéhez kell igazítani.

Hozzávalók:

  • 20-25 dkg pulykamellfilé
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 nagy fokhagymagerezd
  • 1 kis sűrített paradicsom konzerv
  • fehérbor
  • 1,5-2 dl tejszín

A pulykamellet csíkokra vágom, és pár percig sütöm a felhevített olajon. Hozzáadom az áttört fokhagymát, és 1 percig együtt pirítom őket, majd kevés fehérbort öntök alájuk. Hozzákeverem a paradicsompürét és a tejszínt, és fedő alatt kis lángon 30 percig főzöm. A húsnak nem kellene ilyen sok, de a fokhagyma miatt sokáig kell főzni. Az én fedőm nem zár túlságosan, ezért ennyi idő alatt kellően besűrűsödött a mártás, ha túl sok gőz szökik alóla, szükség lehet még egy kis vízre, ha pedig túlságosan zár, a végén fedő nélkül kell egy kicsit főzni. Végül kicsit megsózom, és pestos burgonyapürével tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • PuliszkaIsmét változtatás nélkül anyámtól, puliszka. Mivel apám nem szereti a juhtúrót, ezért reszelt sajtot szokott bele tenni, de eredetileg juhtúró kellene bele.  Általában előző nap elkészíti, hidegen jól lehet szeletelni, szóval… Tovább
  • FalafelIsmét egy első próbálkozásos étel. Átnéztem jópár receptet, aztán leszűrtem a konklúziót. Az volt az elgondolásom, hogy beáztatom, megfőzöm, összeturmixolom. Menni fog, mint a karikacsapás. Nem így volt. Nem túl erős a botmix… Tovább
  • TócsniA tócsnit minden megyében máshogy hívják, szerintem ennek az ételnek van a legtöbb neve. A teljesség igénye nélkül: tócsni, toksa, macok, cicege, tócsi, lapcsánka, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, h… Tovább
  • Gombás-rizses egytálétel Azt hiszem ez az idei utolsó lecsóra hasonlító fogás a konyhámban. Egy serpenyőben, 20 perc alatt elkészül a piláf módra gombával és zöldségekkel főzött rizs. Telítődtem a paradicsomos-paprikás ízvilággal, hamarosan jönnek… Tovább
  • KarfiolfasírtkaA mai konyhai feladat a kicsiVúnál látott karfiolfasírtkák elkészítése lett volna. Mivel az amúgysem sok hozzávalóból, kettőt is sikerült kihagynom, ez voltaképpen kudarcba fulladt. A végeredmény ennek ellenére jó lett. A pet… Tovább

0 megjegyzés: