2010. február 4., csütörtök

Pestos focaccia

focaccia2

A focaccia egy egyszerű olasz lepénykenyér, amit különböző dolgokkal (paradicsom, olajbogyó, pesto) lehet ízesíteni. Most pestoval készült, egymás után kétszer is, mert annyira finom volt, hogy már másnap ismétlést kellett tartani (pedig nem vagyunk nagy kenyérfogyasztók), és tervezem már a további változatokat is.

Hozzávalók:

  • 25 dkg kenyérliszt
  • fél tasak porélesztő
  • fél evőkanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj + 1-2 kanálnyi a kelesztéshez
  • 1,6 dl langyos víz
  • fél mozzarella golyó
  • pesto

A lisztet elkeverem a sóval, és az élesztőt feloldom a langyos vízben. Az olajat és az élesztős vizet a liszthez adom, és kb. 10 percig dagasztom. tálba teszem, megkenem olajjal, lefedem egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen a kétszeresére kelesztem. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, kb. 20x30as méretűre kihúzom, és konyharuhával letakarva még 40 percig kelesztem (én ezt konyharuha nélkül a sütőben szoktam megtenni). Az ujjammal pár mélyedést nyomok bele, és előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeveréssel), 15 percig sütöm. Ezután kiveszem, a tetejére tépkedem a mozzarellát, és még 10 percig sütöm. A sütőből kivéve megkenem 1-2 evőkanál pestoval, és pár perc hűlés után tálalom. Paradicsommal és mozzarellával 2-3 fős vacsora.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Trikolor saláta Igazán március 15-én lett volna stílusos ez a saláta, de úgy alakultak a dolgok, hogy csak 16-án készítettem el. Nagyon várom már a meleget, és egyre kevésbé kívánom a húst, fagylalton és könnyű zöldséges ételeken akarok m… Tovább
  • Pestos focaccia A focaccia egy egyszerű olasz lepénykenyér, amit különböző dolgokkal (paradicsom, olajbogyó, pesto) lehet ízesíteni. Most pestoval készült, egymás után kétszer is, mert annyira finom volt, hogy már másnap ismétlést kellett… Tovább
  • Borsós-póréhagymás spagetti Villámgyorsan elkészíthető, nyarat idéző fogás, amit ráadásul egész évben bármikor elkészíthetünk – póréhagyma és mirelit zöldborsó mindig van a boltban. A legtöbb tészta igazán csak frissen jó, de ez még másnap is jó volt… Tovább
  • Pestos csirke tésztával Maradék-hasznosító ebéd: levesből egy kis főtt csirkehús, bontott olajbogyó és aszalt paradicsom, egy kis pestoval megkoronázva. Egyszerű és nagyszerű, és 20 perc alatt („egy tésztafőzésnyi idő”) elkészül. Aszalt paradicso… Tovább
  • Pestos csirkével töltött palacsinta Alkalmas ez az étel maradékok eltüntetésére (pár darab palacsinta és némi hús a levesből), de érdemes emiatt is sütni pár palacsintát, és főzni (vagy sütni) egy kis húst, mert finom és egyszerű. Nagyon várom már a spárga s… Tovább

0 megjegyzés: