2010. március 4., csütörtök

Bab-burger

babburger1
Néha rákattanok különböző ételekre, és rövid időn belül többfélét kipróbálok belőlük. Tudományosabban fogalmazva: „körbejárom a témát”. Most hamburger és palacsinta hetek vannak, csirkés burger már volt, ez most egy vegetáriánus változat, gondolkodom már a halason is, és lehet, hogy újra megpróbálom a klasszikus marhahúsosat is. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen.
Hozzávalók:
  • 1 evőkanál olaj + kevés a sütéshez
  • 12 dkg gomba
  • 1 doboz 40 dkg-os vörös vesebabkonzerv
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld és koriander
  • só, bors
  • liszt
A tálaláshoz:
  • 4 db hamburgerzsemle
  • mustár, majonéz, ketchup
  • uborka, paradicsom
Az apróra vágott hagymát pár percig pirítom a felhevített olajon, majd hozzáadom a kis kockákra vágott gombát, és addig párolom, amíg elfő a lé alóla. A babot leszűröm, leöblítem, és megszárítom, majd burgonyanyomóval összetöröm. Az összetört babot összekeverem a gombával, a zúzott fokhagymával, a korianderrel, a petrezselyemmel, és kevés sóval és borssal fűszerezem. A masszát négy részre osztom, lapos pogácsát formázok belőle, kevés lisztbe forgatom őket, és kiolajozott tepsibe teszem. A babpogácsák tetejét megkenem egy kevés olajjal, a tepsit előmelegített, forró sütőbe teszem (grillfokozat, legmagasabb hőfok, amit tud a sütő, és a középső rácsnál eggyel feljebb), és addig sütöm, amíg megpirul a tetejük. Megfordítom a babpogácsákat (nekem elég lágy volt, ezért óvatosan kell megfordítani), megkenem a tetejüket egy kevés olajjal, és addig sütöm, amíg a másik oldaluk is megpirul. Közben kettévágom a hamburgerpogácsákat, a vágott oldalukat megpirítom, és felszeletelem az uborkát és a paradicsomot. Miután a babpogácsák megsültek, összerakom a szendvicseket: zsemle-uborka-babpogácsa-majonéz- ketchup-paradicsom-zsemle.
4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • “Fitness pizza” aka ‘skinny’ pizza Amikor megláttam ezt a receptet a GoodFoodon, tudtam, hogy ki kell próbáljam, mert szeretem a pizzát, a gyomrom viszont nem szereti a kelt tésztát, és ez össze tudja hozni a kettőt. Felül pizza, alul tortillalap. És ez a sót… Tovább
  • Sütőtökös-marhahúsos pite Erősen átdolgozva a GoodFoodról (így jár, aki nem vásárol be elég figyelmesen, és az édesburgonyát élből lecseréltem sütőtökre). Azért ezek a “cottage pie”-ok nagyszerű ételek. Különösen ilyen hideg, lehangoló időben (még a … Tovább
  • Babos burrito Ez és az ehhez hasonlók az aktuális kedvenceim úgy tűnik, hogy a nyári hamburger-korszak után átcsúsztam ebbe a babos-avokádós-tejfölös-tortillás mániába. Sok zöldség meg vitamin és szép színes (és gyorsan elkészül, konzerv … Tovább
  • Csirke paradicsommal és olajbogyóval A Pinteresten jött szembe ez a recept (itt van az eredetije), jópofa dolog a Pinterest, és elégedett vagyok magammal, mert a food-táblámra berakott receptek közül már egy csomót megcsináltam.A hús egyébként nagyon finom :-) … Tovább
  • Laskagombás rizottó Részletesen nem írom le, megszámlálhatatlanul sokszor szerepel már a rizottó-főzés a blogon, van hol utána nézni (nem mintha túl bonyolult lenne). Egy könnyű zöldséges ebéd a sok hús-sütemény trakta közt. Hozzávalók: a rizot… Tovább

3 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Ez nagyon tetszik! Szeretem az ilyen dolgokat. A pogácsák nem esnek szét? Egyben maradnak?

Lilla írta...

hát nem volt egyszerű az biztos, kellett kicsit ügyeskedni, hogy ne essenek szét, de kevesebb gomba több bab biztos megoldja a dolgot.

Felhőlány írta...

Hmmmm... Ez nekem is nagyon tetszik! Nálam nem lesz gond a gombamennyiség csökkentése, azzal hadilábon állok... :)