2010. március 9., kedd

Kókuszkocka

kokuszkocka1

Biztos mindenki ismeri ezt a süteményt, gyerekkoromban az óvodai farsangok egy állandó résztvevője volt – amikor még lehetett házi süteményt bevinni az ilyen eseményekre… Rám tört a nosztalgia, és kikerestem a régi kézzel írt receptes füzetből.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál méz
  • 25 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 37 dkg liszt

Az öntethez:

  • 6 dkg vaj
  • 3 dkg kakaó
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dl tej

A külsejére:

  • kókuszreszelék (kb. 10 dkg)

A vajat pár másodpercre beteszem a mikróba, majd elkeverem a cukorral és a mézzel. Egyenként habosra keverem a tojásokkal. A lisztet egy tálba szitálom, és elkeverem benne a sütőport. Először elkeverem a tejet a tojásos masszában, majd több részletben hozzáadom a sütőporos lisztet. Egy közepes tepsit kivajazok és kiszórok liszttel, belesimítom a tésztát, és előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeveréssel) kb. 30 perc alatt megsütöm. Miután kicsit hűlt, deszkára borítom, és megvárom, hogy teljesen kihűljön. Az öntet hozzávalóit egy kis fazékba teszem, felforralom, és félreteszem hűlni. Közben hasábokra vágom a tésztát, és előveszek két mélytányért. Az egyik mélytányérba pár kanál öntetet, a másikba kókuszreszeléket teszek. A tésztadarabokat belemártom a kakaós öntetbe, majd beleforgatom a kókuszreszelékbe.

Egy tepsinyi lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Nektarinos-joghurtos pohárkrém A barackok közül a nektarin az egyetlen, amit szeretek, ebben persze nagy szerepe van a többinél vékonyabb, szőrtelen héjnak. mindig vannak kattanásaim, most azt hiszem a tejföl-joghurt-túró-mascarpone vonal. Még joghurt f… Tovább
  • Kókuszos almatorta Egy nagyon régi rama receptfüzetből van, és ez az egyetlen almás sütemény, amit szeretek, pedig nyersen (ha fel van szépen vágva cikkekre) nincsen semmi bajom az almával, de a főtt-sült szottyadt barna puha almával ki lehe… Tovább
  • Sóskás rizottó Nem vagyok egy nagy kertész, nálam a szobanövények is lassan, de biztosan pusztulnak (legalább mindig van hely az újonnan érkezőknek), és az biztos, hogy nem tennék lépéseket egy virágágyásért. Azt hiszem, kicsit olyan vag… Tovább
  • FasírtKép most nincsen, nem is akartam ezt posztolni, de inkább legyen meg a recept, mert ritkán sütök fasírtot, és most is 2x kellett anyámat felhívnom, hogy akkor mi merre mennyi (mondjuk a mennyiségeket rosszul adta meg, nem két… Tovább
  • Paradicsomos csirkemell bulgurral Semmi frappáns név nem jutott eszembe, és az összes hozzávalót sem lett volna célszerű felsorolnia  címben, sok-sok sor lenne. Még mindig tartana. A sárga balkonparadicsom turbó fokozatra kapcsolt, és elképesztő ütemb… Tovább

1 megjegyzés:

Hajnal írta...

Köszi a receptet,én is nagyon szeretem :D