2010. március 16., kedd

Kókuszos csirkenyársak

kokuszoscsirke1

Elsőre furcsának tűnhet a kókuszreszelékbe forgatott hús, pedig nem kéne az legyen, mandulát és diót viszonylag gyakran használunk húsételekhez, ezekhez pedig (felhasználási körben legalábbis) eléggé hasonlít a kókusz. Olajos mag, nem is édes, ráadásul az előzőknél sokkal olcsóbb, és könnyebben megszerezhető (mostanában elég nehezen találok mogyorót). A hús nagyon jó lett, finoman fokhagymás, és sütés közben nem száradt ki a kókuszréteg alatt. A nyers hagymának pedig nagyon jót tett, hogy eltöltött némi időt az ecetben – se gyomorégést, se hagyma szagú leheletet nem okozott.

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemellfilé
  • 1 tojásfehérje
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tej
  • kókuszreszelék
  • kevés olaj a sütéshez

A salátához:

  • 1 kis lilahagyma (vagy egy nagynak a fele)
  • 1 kígyóuborka
  • 2 evőkanál fehérbor- vagy almaecet
  • 1 evőkanál cukor

A csirkemellet csíkokra vágom, egy tálba teszem, és összekeverem az áttört fokhagymagerezdekkel és annyi tejjel, ami éppen ellepi. Lefedem, és minimum egy fél napra a hűtőbe teszem. A hagymát félbe, majd vékony szeletekre vágom, és összekeverem az ecettel. Az uborkát felkarikázom, kicsit megsózom, és 10 percig állni hagyom. Ezután kinyomkodom a levét, a cukorral együtt a hagymához keverem, és tálalásig a hűtőbe rakom. A húst hullám alakban fa nyársakra húzom, megforgatom a felvert tojásfehérjében, majd meghempergetem kókuszreszelékben. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek, és időnként megforgatva, pár perc alatt megsütöm a húst (kb. közepes lángon, így átsül a közepe, és nem ég meg a kókusz). Tetszőleges körettel és az uborkasalátával tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mentás, csirkés penne Nagyon finom, nem tudom miért, de nekem az utóbbi időben ez a kedvencem (persze menta nélkül) – pedig sokat, és sokfélét főztem, volt miből választani. Az enyhén mustáros tejszínes mártás, a zöldségek és a csirkehús bármel… Tovább
  • Kókusztejes kukoricaleves Ez is csak nevében leves, inkább egytálétel, jó sűrű, tésztával, zöldséggel és hússal. Koktélrákkal lenne az igazi, azt azonban a csirkével ellentétben nem az elején kell hozzáadni, hanem a végén, a zöldségekkel és a tészt… Tovább
  • Sült csirkecomb körtés-sajtos rizzsel Volt négy csirkecomb a fagyasztóban, és némi gorgonzola a hűtőben, amit némi gondolkodás után a következő formában párosítottam össze. Egy darabig még a gorgonzola-mártáson is gondolkodtam, de aztán arra jutottam, hogy a m… Tovább
  • Cheddar sajtba bundázott csirkemell Újabb kb. 10 perces étel (plusz 30 perc sütés), ami nem csak gyors, hanem egyszerű is, kezdők is bátran próbálják ki. Én nem csípős, magos mustárt használtam, aki „bátrabb” készítse dijonival, vagy próbálja ki valamilyen a… Tovább
  • Leveles tésztába csomagolt csirkemell Néha olyan ételre van szükség, ami a sütést leszámítva előre elkészíthető, és a sütése nem igényel semmilyen konyhai jelenlétet (ehhez természetesen ismernünk kell a sütőnket, mert lehet, hogy ami nekem 30 perc, másnak csa… Tovább

1 megjegyzés:

Ami írta...

Jó kis recept, én is szemeztem már kókuszos csirkehússal. Kipróbálom! Köszi!