2010. március 28., vasárnap

Zsályás-gorgonzolás tészta

teszta1

Villámgyors tészta jó sok tejzsírral, ha nagyon leegyszerűsítem a képletet. Szerintem a tehén dolga elsősorban a tej biztosítása, hogy az aztán vajjá, tejszínné, túróvá és sajtokká váljon, a húsmarha számomra csak másodlagos jelentőségű (de azért rettentő módon zavar, amikor öreg tejelő marhákat árulnak hús gyanánt). Teljesen kezdőknek való recept, a mártás elkészítése még a tészta megfőzésénél is egyszerűbb.

Hozzávalók:

  • 40 dkg penne (vagy más, minél nagyobb átmérőjű, csőtészta)
  • 15 dkg gorgonzola
  • 1 pohár fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • zsálya (lehetőleg friss)

Bő sós vízben megfőzöm a tésztát, és közben elkészítem a meglehetősen egyszerű mártást. Ha friss zsályából készítem, akkor kevés vajat olvasztok, egy percig sütöm benne a zsályaleveleket, majd kiszedem, és félreteszem a tálalásig. A maradék vajhoz adom a bort, a gorgonzolát és a tejszínt, és kevergetve addig főzöm, amíg kicsit besűrűsödik. Ha szárított zsályát használok (mint most tettem), akkor egy serpenyőbe öntöm a tejszínt és a bort, beletördelem a gorgonzolát, beleszórok két csipet szárított zsályát, és pár percig főzöm, hogy a mártás besűrűsödjön. A megfőtt, leszűrt tésztát összekeverem a mártással, és azonnal tálalom (és a tetejére teszem a sült zsályaleveleket).

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Cukkinis-lilahagymás spagettiEz az egyik kedvenc húsmentes tésztám, nagyon sok zöldség van benne, ezért elég a szokásos adagnál kevesebb tésztát főzni hozzá. Érdemes azoknak is kipróbálni, akik nem annyira szeretik a cukkinit, ettől a recepttől megváltoz… Tovább
  • Sárgarépa krémleves palacsintametélttel Bár ez "csak" egy krémleves, a palacsintametélt miatt igen laktató. Könnyebb főétel illik mellé. A palacsintákat kicsi (18 cm lehet talán) serpenyőben sütöm ehhez, nem a rendes méretűben. Hozzávalók: … Tovább
  • Somlói galuska Somlói galuskából nem nagyon van összehasonlítási alapom, csak olyat ettem még, amit én készítettem. A cukrászdaiakkal kapcsolatban erős fenntartásaim vannak – mazsola, süteménymaradék, rossz ízű hamis-tejszínhab. Másik há… Tovább
  • Kukorica krémleves A heti krémleves-adag. Most kukoricából. Kukorica levest szoktam főzni, de az nincsen pürésítve. Most kicsit változtattam a fűszerezésen, és bevetettem a botmixert. Az eredmény igen meggyőző lett. Hozzávalók: 15 dkg k… Tovább
  • Sütőtökkrémleves Kivételesen fakanalat ragadtam két csomópont között. Szokás szerint alig használtam fűszert, a tök és a szalonna tökéletes párost alkotnak, nekem nem hiányzik közülük egy harmadik résztvevő. Hozzávalók: 1 … Tovább

1 megjegyzés:

Dög írta...

pont ilyet főztem egyik nap, mert kaptunk Olaszban járt rokonoktól rengeteg pennét, meg gorgonzola-t. =)