2010. április 5., hétfő

Fehércsokoládés-meggyes sütemény

fehercsokissuti2

„Vasárnapra kell sütemény”, mivel ez fix és megváltoztathatatlan, ezért csak egy zöldséges-húsos levest szoktam elé főzni, hogy ne dudorodó pocakkal kezdődjön utána a hét. A magában is finom, tejcsokoládés kevert tészta és a fehércsokoládés-rumos meggyes krém nagyon jól passzoltak egymáshoz, azt hiszem, fehércsokoládé van is meggyes töltelékkel. Nyáron friss gyümölcsből is lehet készíteni, csak akkor szerintem érdemes egy kis rummal meglocsolni a tésztát.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 17,5 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál tej
  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 14 dkg vaj
  • 14 dkg barna nádcukor
  • 3 tojás

A krémhez:

  • 20 dkg fehércsokoládé
  • 20 dkg rumos meggy összevágva (befőttből lecsöpögetve)
  • kb. 0,7 dl tejszín és ugyanannyi tejföl (20%os)

A vajat kicsit megolvasztom a mikróban, majd összekeverem a cukorral, és egyenként beledolgozom a tojásokat. A lisztet elkeverem a sütőporral, több részletben a tojásos keverékhez adom, végül a tejjel hígítom. A tejcsokoládét apróra vágom – nem baj, ha vágáskor sok kis forgács keletkezik -, és a tésztához keverem. A sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeveréssel), és egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral. Belesimítom a tésztát, spatulával elkenem a tetejét, és kb. 20-25 perc alatt megsütöm. Miután kihűlt, kiborítom a tepsiből, lehúzom róla a sütőpapírt, és félbe vágom. A krémhez gőz fölött vagy mikróban megolvasztom a fehércsokoládét, belekeverem a tejszínt és a tejfölt, és a felét az összevágott meggyhez keverem. Az egyik tésztalapot megkenem a meggyes krémmel, rányomom a másik lapot, és megkenem a tetejét a fehércsokoládé krémmel. Lehet a tetejét meggyszemekkel, csokoládéforgáccsal dekorálni, és tálalás előtt érdemes pár órára hűtőbe tenni, hogy a krém lehűljön, és megszilárduljon.

Kb. 10 szelet lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kókuszos meggytorta Abszolút “költés” és rögtönzés (és három napra megoldotta az uzsonna/édesség témát). Omlós tészta, kókuszkrém és meggy. Nyammm… Hozzávalók: a tésztához: 16 dkg liszt 8 dkg kukoricaliszt 12 dkg vaj 1 kávéskan… Tovább
  • Édes-sós földimogyorós keksz Nigella süteményes könyvéből van ez a recept is, lassan de biztosan haladok a megjelölt receptek kipróbálásával. Ennek most abszolút szezonja van, mert a szerző ajánlása szerint (és szerintem is, mert kipróbáltam) nagyon jó… Tovább
  • Sült alma (‘apple fritter’) Kicsit rám jött mostanában a ‘junk-food’-evés, meg kókadozott is itthon két alma, a két dolog kombinálása meg erre vezetett… Mentségemre szóljon, hogy ez nagyrészt a vacsorát jelentette, nem egy három fogásos ebéd után tünt… Tovább
  • Pilóta cupcake aka minitorta/muffin… … azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arr… Tovább
  • Sajtos tonhal-fasírt Azért főzök is, nem csak tanulok, meg délután szunyókálok (a kettő között szoros összefüggés van), sőt időnként még újdonságokat is (ma thai csirkeleves és new york cheesecake volt). Egyik nap hét közben például Levinek ezt… Tovább

2 megjegyzés:

Unknown írta...

10-es skálán 11-es :)

Ági, aki főz írta...

De jó dolgotok van nektek! Nagyon jól hangzik ez a kombináció!