2010. április 11., vasárnap

Nagy esküvői torta-teszt – 2. rész

A múlt héten elkezdtük tesztelni a közeli (és távoli, mert tágul a kör) cukrászdákat, hogy honnan rendeljünk süteményt. az első rész tapasztalatai itt. Most a pomázi ‘úá’ cukrászda volt a soros…

Hát nem találok szavakat a mai “élményre”. Két dolgot elöljáróban – Miss Marple szerint nem szabad hinni senkinek sem (és a vén csajnak folyton igaza van), és nálam nem pluszpont az, hogy “ott olyan jó házias sütemények vannak”. Sajnos az otthon készült sütemény sem jobb sokszor a gagyi cukrászdainál, margarin, növényi szarságok és hasonló borzalmak.

Tehát a mai versenyzőnk: Szökő cukrászda, Pomáz

Fagylalt, egy pultnyi sütemény, a világ végén (aka “falu másik farka”), elég nagy tömeg (a múlt héten az ex-Sternben egy lélek nem volt, pedig…), és a szomszéd és a fodrász és mindenki egyöntetű ajánlása, hogy milyen jó itt a sütemény, és milyen jó “házias” (ha olyan lenne a sütemény, mint nálam, az nem lett volna probléma).

Negatívumok első blikkre: gyanús külsejű torták. Fagylalt nincsen sima joghurtosban, csak a szokásos gyümölcsszószos (botrány), laktózmentes süti nincs, gluténmentes szintén, diabetikus feliratú sem, csak “csökkentett gyümölcstartamú”, abból is csak egyféle – meggyes pite. Torta alig néhány féle, az eltervezett 6 helyett csak 4-et vettünk, összesen 6 féle volt, de a puncsot és a dobost kihagytuk, szerintem egyik sem esküvői. sósból, volt 4 vagy 4 féle.

A tesztcsapat a szokásos, 6 fő, eltérő ízléssel, és mivel a násznép ötödét adjuk, elég reprezentatívnak tekinthetjük. 0-10ig pontozunk, aztán átlagolunk.

A sósakkal kezdtünk – mert mégiscsak a sós kéne az édes elé és nem fordítva, nos ez elhibázott döntés volt a későbbiek fényében.

IMG_4973

Sajtos pogácsa

A képen a kis kerek. Nem ‘úá’, de egy teljesen okés sajtos pogácsa, egyben is be lehet falni, de nem morzsálódik rémesen, ha kettéharapja az ember.

A pontszámok: 5, 7, 7, 6, 6, 6.

Az átlag: 6.16.

Leveles izé

A szögletes. sima leveles (hájas talán) tészta, ha a bolti leveles tésztát kinyújtom, megsózom, és szórok rá egy kis sjtot, pontosan ugyanezt kapom. Abszolút semmi extra, viszont túl nagy, és iszonyúan morzsálódik. Ocsmányul nézne ki a csini ruhákon. Kizárt.

A pontszámok: 3, 3.5, 4, 3, 6 (nem tudom öcsire itt mi tört), 3.

Az átlag: 3,75.

Csokoládé torta

IMG_4969

Már az első falatnál világos volt, hogy köszönőviszonyban sincs a múltkori trüffeltortával, amit egyesek szerint “semmi extra csokitorta”. Hát ez az elég szar csokitorta volt. Növényi szutyok, nem túl sok csokoládé (valami nem túl jó csoki vagy kakaópor volt benne). De jött még rosszabb is (bár attól semmi sem lesz jobb, hogy a többi még rosszabb).

A pontszámok: 3, 3, 3, 3, 3, 4.

Az átlag: 3,16.

Eszterházy torta

IMG_4970

Évike a múltkor azt állította, hogy egy jó kis vajas krémre vágyik. Ma ezt megkapta, margarinos formában, és gyorsan felülírta a múltkori óhaját. Ezt ismét csak öten ettük (de Levi járt jól, hogy kimaradt belőle). A dió íz volt benne a leghalványabb, először nekem a gesztenyepürés gagyi sütőrum aroma tódult a számba, majd az utolsó falat legyűrése után fahéjas utóíz maradt. Elképesztően, iszonyatosan utálom a fahéja. fúj. És mit keres az Eszterházy tortában. Botrányosan szar volt. A múltkor az Eszterházy volt az egyik legfinomabb.

A pontszámok: 2.5, 2.5, 3, 3, 3.

Az átlag: 2,8.

Lúdláb torta

IMG_4971

Ez sem igazán esküvői, de nem akartam 3 szelet tortával hazaállítani 6-unknak (gondolkoztam azon, hogy valamelyikből kettőt vigyünk, jó, hogy leszavaztuk ezt). Nehéz tömény vajas krém, nem finom tejszínes, ahogy én csinálom. De volt még ennél lejjebb is.

A pontszámok: 4, 4, 4, 4, 4, 3.

Az átlag: 3,83.

Fekete erdő torta

IMG_4972

A múlt héten a fekete erdő nyert – hát ez minden várakozást alulmúlt. Nekem már a pultban rohadt gyanús volt eza  gigantikus magasság, és a tekergőző “hab” a tetején. Nos már megint igazam lett. Iszonyatosan szar volt, én ilyen rossz süteményt ezer éve nem ettem. Az egész miskulancia úgy, ahogy volt feltapadt az ember szájpadlására. Kizárólag végstádiumú cukor és zsír függőknek ízlelőbimbók nélkül. Esetleg pálinkázás elé, kibélelni zsírral a gyomrot, hogy többet lehessen inni (ha a zsíros-lilahagymás kenyér már snassz lenne). Össznépi kiakadás, és örülés, hogy csak 4 szelet tortát hoztunk, és értetlenkedés a tanácsadóinkon, akik ezt javasolták.

A pontszámok: 2, 1.5, 2, 0 (!!!!!), 2, 2.

Az átlag: 1,58.

A tapasztalat röviden: senkinek még végszükség esetén sem ajánlom, ha annyira kell a desszert, tessék főzni egy pudingot, és felverni 2 dl tejszínt habnak. Vagy 2-3 kockacukor és egy kanál vaj.

Ha lesz Pomázon második forduló, akkor 2 hét múlva jön a harmadik, és egyben utolsó pomázi cukrászda – aztán kicsit távolodni kezdünk.

6 megjegyzés:

Eva írta...

Minden szavaddal egyetértek...ez rémes volt. Főleg azután, miután pár napja újrakóstoltam a Stern Mozartját...az valami fantasztikus, életemben nem ettem még olyan csokis tortát. És most a piskóta se volt száraz, a kiszolgáló kedvessége pedig átlagon felüli volt. (és nem a cukrászda fizet, hogy reklámozzam őket)
A Hulala egyetlen előnye, hogy laktózmentes, de akkor inkább nem eszem tejszínhabot.

Lilla írta...

mucus befolyásolni próbálod a szavazást???? :-P
a szökő monnyon le!

Unknown írta...

szomorú voltam, nagyon váratlanul ért ez az "élmény"

Eva írta...

nem próbálom, tudom, hogy nem fog nyerni a Mozart, miattad...de ezentúl nem a harmadik cukrászdába (ott a "plázával" :D szemben, fogalmam sincs a nevéről)fogok járni, hanem a Sternbe (bár emlékeim szerint az a harmadik sem rossz hely...)

szepyke írta...

Jesszusom, olyan gáz cukrászdák vannak.
Ehetetlen vacak sütiket árulnak, és kihasználják, hogy a nép lusta elmenni máshova.

Azt a csokis Mozartot megnézném magamnak.

Hova mentek még?

Lilla írta...

és itt ráadásul szerintem nehezen kenhető a lustaság számlájára ennek a szarnak a sikere, mert durván a falu (na jó város) végén van, míg a két jobb, sokkal bentebb.

jön az uccsó pomázi, ami azt hiszem nem rossz, de nem tudom, hoyg első vagy második lesz a helyi cukrászdák versenyében.
aztán van egy a római parton, azt többen ajánlották, meg a daubner. és lehet h megvizsgáljuk szentenrén a surányit, régen az sem volt rossz. most a fene tudja... eddig eza terv.