2010. április 25., vasárnap

Pains au chocolat

pains2

Pains au chocolat , azaz csokoládés francia zsömle, hajtogatott vajas kelt tésztából. Mazsolával is készülhet, akkor pains aux raisins, a tésztája egyébként megegyezik a croissantéval, és Franciaországban a sütőből frissen kivéve, forrón árulják. Nagyjából egy fél napig tartott, mire elkészültem vele, de megérte – a legfinomabb kelt tészta, amit eddig ettem. Az alakja egyébként nem olyan, mint az enyém, mert elrontottam, rossz irányba tekertem, rövid duci bucik helyett hosszú lett és vékony…

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál porélesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1,7 dl tej
  • 1 evőkanál olaj + kevés a kelesztéshez
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 dkg étcsokoládé

A tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál tej

A tejet meglangyosítom, és elkeverem benne a cukrot és az olajat. A lisztet tálba szitálom, elkeverem benne a porélesztőt és a sót, majd beleöntöm a cukros tejet, és pár percig dagasztom. Lefedem, és 2-3 óráig kelesztem, amíg a kétszeresére dagad. Lisztezett deszkán átgyúrom, kinyújtom, megkenem a vaj harmadával, először a felső, majd az alsó harmadot hajtom be, végül a két oldalát is behajtom (így 9 rétegű lesz). Még kétszer megismétlem a vajazást és a hajtogatást, majd olajjal kikent tálba teszem, vékonyan megkenem a tetejét is olajjal, lefedem, és további felhasználásig a hűtőbe teszem. A tésztát két részre osztom, és kb. 15x30-as téglalapokká nyújtom őket. A téglalapokat elnegyedelem – összesen 8 db 7,5x15 cm-es kis téglalap a cél. A csokoládét apróra vágom, és a téglalapok egyik rövidebbik oldalához szórom. Feltekerem a bucikat, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és újabb 2-3 óráig kelesztem. Végül előmelegítem a sütőt 220 fokra (légkeveréssel), a tojássárgáját elkeverem a tejjel, megkenem vele a süteményeket, és kb. 20 perc alatt megsütöm. Forrón, vagy langyosan tálalom.

8 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gombával töltött palacsinta Gombára és palacsintára vágytam, triviálisnak tűnt, hogy a hortobágyi húsos palacsintát fogom megtekerni, és hús helyett gombával készítem el. Hozzávalók: a palacsintához: 1 tojás 15 dkg liszt 3 dl tej 1 dl… Tovább
  • Zöldséges lepény Beléptem a quiche sütők táborába. Igazán csinálhattam volna eddig is, nem tudom, mi tartott vissza. Érdemes a szezonális zöldségekből készíteni. Én most ennél sokkal lustább voltam, a piac helyett csak a fagyasztóig mentem… Tovább
  • Tökmagos, tojásos krumplisalátaCsak az öntet és a tálalás az én érdemem, de azért álljon itt a recept. Most úgysincs időm többre a konyhában. Hozzávalók:600 g krumplisó, bors5 tojás8 retektökmagopcionális: snidling / újhagyma1 gerezd fokhagyma4 evőkanál ma… Tovább
  • TojáskrémEl kellett már használni a hűtőben található tojásokat, és vacsorára is kellett valami. Több órai megfeszített gondolkodás után, hogy mi legyen a tojásokkal - rántottát nem kívántam, palacsinta, omlett pedig kizárva a serpeny… Tovább
  • TócsniA tócsnit minden megyében máshogy hívják, szerintem ennek az ételnek van a legtöbb neve. A teljesség igénye nélkül: tócsni, toksa, macok, cicege, tócsi, lapcsánka, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, h… Tovább

1 megjegyzés:

Ginger írta...

Szia!
Imádom én is. Rakva-sütőben megsütve is isteni.