2010. április 16., péntek

Sonkás-sajtos palacsinta

palacsinta2

Egyikünk sem az a kenyeres-felvágottas típus, úgyhogy a (nem túl nagy) húsvéti sonka is kitartott egy darabig, és különböző RENDES ÉTELEKBEN végezte, nem tormával és retekkel, kenyér mellé betolva (ha már itt tartunk, egyöntetűen utáljuk a tormát is). Ha feltételezzük, hogy palacsintát mindenki tud sütni – még nekem is sikerült megtanulni, ami nagy szó, mert abszolút nem ment kb. másfél évtizedig – akkor kijelenthetjük, hogy ennek a legegyszerűbb ételek között a helye. A tölteléket nem kell főzni sem, azaz se besamelre, se semmi egyéb főzött dologra nincs szükség.

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 20 dkg liszt
  • tej
  • 2 evőkanál olaj
  • csipet só
  • kb. 3 dl tejföl
  • sonka
  • 1 kis lilahagyma (vagy egy nagynak a fele)
  • reszelt sajt

A tojásokat, a lisztet, az olajat, a sót és kb. 2,5 dl tejet simára keverek, és félreteszem kb. fél órára pihenni. Közben a sonkát (nem mértem, hogy mennyi volt, 10-15 dekára saccolom) és a hagymát apróra vágom, és a tejfölhöz keverem. A palacsintatésztához annyi tejet keverek, hogy „kezelhető” legyen a tészta (ez szerintem mindenkinek más és más sűrűséget jelent), és kis serpenyőben a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütök. A palacsintákat megkenem a krémmel, óvatosan feltekerem, és tűzálló tálba teszem. A tetejét megszórom reszelt sajttal, és 200 fokon addig sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején.

4 fős adag.

9 megjegyzés:

szepyke írta...

Csak szólok, hogy én sem kevernék be pizzatésztát reggel hétkor, amikor felkelek. Ha otthon lennék, és lenne időm, akár még reggelizni is, biztos más lenne, de addig, amíg a kávét is a munkahelyemen iszom meg, mert csak ott van időm, addig, sajnos lehet, hogy marad a rohanás...
Jah, biztos ébredhetnék hatkor, hogy beleférjen az időmbe egy-két dolog még, csak akkor hat órát sem aludnék, mert éjfél után fekszem le minden nap... Szóval, megértelek, csak már fáradok a hülyeségtől...

Lilla írta...

itthon vagyok és nagyrészt tanulok és házimunkázom, de a fél 1-es lefekvéssel nekünk még a 8-as kelés is kínszenvedés (az ember munkahelye 15 perc rollerrel :-)) és a műzli és a kávé is éppen sikerül, nem hogy dagasztgatni....

egyszerűen feláll a szőr a hátamon az ítélkező szuperanyuktól, mindent csak úgy lehet csinálni, ahogy ők csinálják. te jó ég nincs itthon 5 liter alaplé a fagyasztóban? hát nincs. 19 literes a fagyasztó. és nem főzök be sk minden szart és füstölök kolbászt a kamrában... naja 4 m2 a konyha, és a hűtőm pult alá épített mini darab... tudod mi fér abba... és nem eszem kolbászt.

remélem ha egyszer lesz gyerekem, attól még nem leszek hülye.

Lilla írta...

amúgy ez a palacsinta iszonyat jó, próbáld ki :-)

szepyke írta...

Valami ilyesmire gondoltam én is...
Sokszor eszembe jut, hogy a sok szuperanyu, miket prédikál, aztán, ha látnánk...

Nekem is van ismerősöm, aki szuperanyu, közben meg úgy üvölt a kölkeivel, hogy zeng tőle a kerület... De ő is náágyon figyel, hogy minden egészséges legyen, amit a család elé tesz! Bezony!
Palacsinta felvéve, Neked meg két füled van, balra be, jobbra ki... :)))

Hugi írta...

Ha jól sejtem, akkor itt volt egy kitörölt hozzászólás. Valaki osztotta az észt... tipikus.
Annyira más mindenki, nem is értem.
Lilla! Alaplé az én hűtőmben sincs, de mondjuk tervezem, de csak magam miatt, ha más nem akar és nincs is ideje erre, azt nem fogom megvetni.

Szepyke tanácsát tudom ajánlani én is.


Üdv.: Hugi

Lilla írta...

máshol volt az észosztás, csak mi itt vitatjuk meg :-)
kevésbé akadok ki a hülyeségeken, mint az a hozzászólásaimból ált látszik. csak az általános hülyeségfaktor már egy alap szinten tart :-)
beveszem a napi "leszarom" tablettát :-)

Hugi írta...

Húú, Lilla, nekem is azt kéne... az ügyfelek...

Névtelen írta...

Ez most egy vicc, vagy divat a jaj de vagány vagyok és csak azért király, mert úgy döntöttem, hogy van olyan, hogy szuperanyu, aki helyettem a címkés hülye. Anya vagyok, ha jó az éjjel akkor jut 6 óra alvás. Veggi vagyok, nincs alaplé de van friss, egészséges kaja gyerekeknek. Mert megérdemelik. Lehet a fenti pofátlan diskurzus mögé bújni és elhagyni. De a szemtelenség csúcsa ez az eszmecsere, főleg, hogy a másik oldal meg se lett kérdezve. És ki is a másik oldal? A hülye szuperanyuka? Aki mint olyan rettenet? Könyörgöm, miért blogol aki ilyen korlátozott?!

szepyke írta...

Névtelen, ha picit gondolkodtál volna, mielőtt írsz, akkor rájöttél volna, hogy volt itt egy komment, ami törlődött, mert aki írta, az kitörölte... A "fenti pofátlan diskurzus" azzal kapcsolatban született. És most megvárjuk, míg elnézést kérsz, mert azt írtad, hogy korlátozottak vagyunk. Rajta!