2010. május 6., csütörtök

Lime-os trüffel

bonbon1

Születésnapi ajándéknak készült, és nagyon ízlett az ünnepeltnek (is) – pár darabot persze megtartottam magunknak belőle, mert elég sok lesz ebből azt adagból. Szerintem mindenképpen érdemes lime-mal készíteni, és nem citrommal, ebben érezni a két gyümölcs közti különbséget, a lime karakteresebb, savanyúbb íze nagyon jól passzol az étcsokoládéhoz és a mézhez.

Hozzávalók:

  • 44 dkg étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • 1 lime
  • 6,5 dkg vaj
  • 5 dkg méz
  • 6 dkg porcukor
  • 6 dkg kakaópor

A lime héját lereszelem, és felét a porcukorhoz, felét a tejszínhez keverem. A tejszínhez adom a mézet és 3 teáskanál lime levet, felforralom (főzni nem kell), és pár percig hűlni hagyom. Belekeverem a kockákra tördelt csokoládét, majd a vajat, és ha eléggé lehűlt, beteszem a pár órára a hűtőbe. A kakaóport a porcukorhoz adom, egy karalábévájó segítségével golyókat formálok a masszából, és a cukros-lime-os kakaóporba forgatom. Fogyasztásig a hűtőbe teszem (jól záródó dobozban).

Jó sok lesz belőle :-). Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Lime-os trüffel Születésnapi ajándéknak készült, és nagyon ízlett az ünnepeltnek (is) – pár darabot persze megtartottam magunknak belőle, mert elég sok lesz ebből azt adagból. Szerintem mindenképpen érdemes lime-mal készíteni, és nem citr… Tovább
  • Kókuszos kosárkák fehércsokoládé krémmel Ez kicsit a gombhoz a kabát esete volt, mert olyan kis méretű desszertet akartam készíteni, amihez megy a színes cukor konfetti. Már pár hónapja vettem, de eddig nem találtam hozzá igazán jó felhasználási módot. Most végre… Tovább
  • Ricottás málnatorta Nem az volt az eredeti tervem, hogy madárfészek-tortát sütök, csak ki akartam próbálni a kis gyümölcstorta formáimat, és csokitojásokat akartam a díszítéshez használni, hogy húsvéti legyen a dizájn. Aztán amikor mentem a f… Tovább
  • Pains au chocolat Pains au chocolat , azaz csokoládés francia zsömle, hajtogatott vajas kelt tésztából. Mazsolával is készülhet, akkor pains aux raisins, a tésztája egyébként megegyezik a croissantéval, és Franciaországban a sütőből frissen… Tovább
  • „Sport szelet” Néha megmarad a rumos meggybefőtt leve, mert olyan édességet készítek, amihez csak a meggyre van szükség. Kiönteni nyilván nem fogom, kekszgolyóhoz nem jó, mert az úgy finom, ha van meggy a közepén, ezért vagy valamilyen p… Tovább

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Uh :-) 44 dkg csokoládé!

Jeeeeeeeeeee!!!

Maimoni írta...

Igen, nekem is ez jött be... a 44 deka csoki... de mi legyen akkor már azzal a maradék 6-tal...?

Lilla írta...

azt elmajszoljuk... nálam szoktak lenni fél tábla csokik. abból letörök egy kockát és máris megvan a 4 dkg :-)

Felhőlány írta...

:))))) Nálam ekkora mennyiségnél a 44 dkg kerülne elmajszolásra, majd erősen gondolkoznék, hogy mit kezdjek a maradék 6-tal... És jól megenném azt is... :))
Ez a trüffel csak nagyon jó lehetett! :)))

Lilla írta...

én ilyen furcsa leányzó vagyok :-) nem vagyok túl nagy csoki-fan/függő/mániás nálam kb 1 kocka szokott áldozatul esni sütéskor...