2010. május 6., csütörtök

Lime-os trüffel

bonbon1

Születésnapi ajándéknak készült, és nagyon ízlett az ünnepeltnek (is) – pár darabot persze megtartottam magunknak belőle, mert elég sok lesz ebből azt adagból. Szerintem mindenképpen érdemes lime-mal készíteni, és nem citrommal, ebben érezni a két gyümölcs közti különbséget, a lime karakteresebb, savanyúbb íze nagyon jól passzol az étcsokoládéhoz és a mézhez.

Hozzávalók:

  • 44 dkg étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • 1 lime
  • 6,5 dkg vaj
  • 5 dkg méz
  • 6 dkg porcukor
  • 6 dkg kakaópor

A lime héját lereszelem, és felét a porcukorhoz, felét a tejszínhez keverem. A tejszínhez adom a mézet és 3 teáskanál lime levet, felforralom (főzni nem kell), és pár percig hűlni hagyom. Belekeverem a kockákra tördelt csokoládét, majd a vajat, és ha eléggé lehűlt, beteszem a pár órára a hűtőbe. A kakaóport a porcukorhoz adom, egy karalábévájó segítségével golyókat formálok a masszából, és a cukros-lime-os kakaóporba forgatom. Fogyasztásig a hűtőbe teszem (jól záródó dobozban).

Jó sok lesz belőle :-). Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Ricottás kávés (tejszínes) pohárkrém A Pinteresten találtam, ott tiramisunak ”csúfolták” – ami Levi szerint igaz egyébként, mert kanalazós és feldob, de azért nagyon távol áll attól, amit a tiramisu jelent. Viszont névtől függetlenül nagyon finom. És összeállít… Tovább
  • Csokis perec Erről csak ilyen sötét, mobilos kép készült. És maga a recept is egy vicc, de igazából nagyon jó. És méltó párja a csokis corn flakes-nek, ami nélkül Nigella szerint nem lehet gyerekzsúrt tartani. Na szerintem enélkül sem. T… Tovább
  • Cake pops–sütinyalóka/sütibonbon Ezt most tényleg nem azért csináltam, mert nekem minden “csacskaságot” ki kell próbálni, hanem mert volt egy adag elrontott brownie-m, ami nagyon nem fogyott. A cake pop egy viszonylag időigényes (azon múlik, mennyire csicsá… Tovább
  • Meggyes-gesztenyés pohárkrém Nagyon sokáig nem ettem gesztenyepürét, mert rémes íze van. Aztán egy idő után rájöttem, hogy a sok cukortól és a rumaromától lesz ehetetlen. Mert a sült gesztenyét szerettem (azzal mostanra vesztem össze, a kukac hordák mia… Tovább
  • Almás császármorzsa Anyám biztosan felhúzza a szemöldökét, amikor ezt olvassa, hogy én és hőkezelt alma… Nos igen, de kb. csak így és csak ebben. Mert úúúútálom a puha szottyadt, barna párolt almát. Valami rémesen gusztustalannak találom az áll… Tovább

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Uh :-) 44 dkg csokoládé!

Jeeeeeeeeeee!!!

Maimoni írta...

Igen, nekem is ez jött be... a 44 deka csoki... de mi legyen akkor már azzal a maradék 6-tal...?

Lilla írta...

azt elmajszoljuk... nálam szoktak lenni fél tábla csokik. abból letörök egy kockát és máris megvan a 4 dkg :-)

Felhőlány írta...

:))))) Nálam ekkora mennyiségnél a 44 dkg kerülne elmajszolásra, majd erősen gondolkoznék, hogy mit kezdjek a maradék 6-tal... És jól megenném azt is... :))
Ez a trüffel csak nagyon jó lehetett! :)))

Lilla írta...

én ilyen furcsa leányzó vagyok :-) nem vagyok túl nagy csoki-fan/függő/mániás nálam kb 1 kocka szokott áldozatul esni sütéskor...