2010. május 6., csütörtök

Lime-os trüffel

bonbon1

Születésnapi ajándéknak készült, és nagyon ízlett az ünnepeltnek (is) – pár darabot persze megtartottam magunknak belőle, mert elég sok lesz ebből azt adagból. Szerintem mindenképpen érdemes lime-mal készíteni, és nem citrommal, ebben érezni a két gyümölcs közti különbséget, a lime karakteresebb, savanyúbb íze nagyon jól passzol az étcsokoládéhoz és a mézhez.

Hozzávalók:

  • 44 dkg étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • 1 lime
  • 6,5 dkg vaj
  • 5 dkg méz
  • 6 dkg porcukor
  • 6 dkg kakaópor

A lime héját lereszelem, és felét a porcukorhoz, felét a tejszínhez keverem. A tejszínhez adom a mézet és 3 teáskanál lime levet, felforralom (főzni nem kell), és pár percig hűlni hagyom. Belekeverem a kockákra tördelt csokoládét, majd a vajat, és ha eléggé lehűlt, beteszem a pár órára a hűtőbe. A kakaóport a porcukorhoz adom, egy karalábévájó segítségével golyókat formálok a masszából, és a cukros-lime-os kakaóporba forgatom. Fogyasztásig a hűtőbe teszem (jól záródó dobozban).

Jó sok lesz belőle :-). Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tejcsokoládés és vegán barackos shake Kicsit halvány a képen a tejcsokis shake, de tényleg csokis és nem epres, aminek sokkal inkább kinéz. Egy tejes, egy vegán. Mindenkinek amit szeret. Nyár elején vettem egy fagyigépet, két kis tartályban (talán 3 decisek) kev… Tovább
  • Reggeli tojás és burgonya egytál–”Végigfőzni a Meatless-t” Az eredeti neve potato and zucchini hash, nem tudom, hogy lehetne ezt legjobban lefordítani, jobb híján reggeli tojás és burgonya (krumpli, na) egytál lett belőle. A lényeg: egy serpenyőben megpirítunk néhány zöldséget, és f… Tovább
  • Gnocchi sültpaprika-szósszal (vegán) Új szelek fognak fújni a blogon, az eddiginél jóval több (a majdnem semminél nem nehéz többnek lenni) vegán recept lesz. “Egyesek” – nem én, én még mindig kétpofára eszem a “mac and cheese”-t – allergiásak a tejfehérjére, ú… Tovább
  • Végigfőzni a “Meatless”-t Az idei másik nagy ötletem tervem idénre a “365 nap vackok nélkül”-ön kívül, hogy végigfőzöm a karácsonyra kapott “Meatless” (azaz “Hús nélkül”) szakácskönyvet. Közel 200 recept (a variációkkal és a végén található alaprecep… Tovább
  • Gofri édesburgonyával (tejmentes) Nem sok látszik belőle a képen, de így néz ki a fehérre festett parafa padló :-) De nem a padlóm a lényeg, hanem ami a tányéron van: édesburgonya pürés gofri, édesburgonya-krém (erről később külön posztban fogok megemlékezni… Tovább

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Uh :-) 44 dkg csokoládé!

Jeeeeeeeeeee!!!

Maimoni írta...

Igen, nekem is ez jött be... a 44 deka csoki... de mi legyen akkor már azzal a maradék 6-tal...?

Lilla írta...

azt elmajszoljuk... nálam szoktak lenni fél tábla csokik. abból letörök egy kockát és máris megvan a 4 dkg :-)

Felhőlány írta...

:))))) Nálam ekkora mennyiségnél a 44 dkg kerülne elmajszolásra, majd erősen gondolkoznék, hogy mit kezdjek a maradék 6-tal... És jól megenném azt is... :))
Ez a trüffel csak nagyon jó lehetett! :)))

Lilla írta...

én ilyen furcsa leányzó vagyok :-) nem vagyok túl nagy csoki-fan/függő/mániás nálam kb 1 kocka szokott áldozatul esni sütéskor...