2010. május 6., csütörtök

Lime-os trüffel

bonbon1

Születésnapi ajándéknak készült, és nagyon ízlett az ünnepeltnek (is) – pár darabot persze megtartottam magunknak belőle, mert elég sok lesz ebből azt adagból. Szerintem mindenképpen érdemes lime-mal készíteni, és nem citrommal, ebben érezni a két gyümölcs közti különbséget, a lime karakteresebb, savanyúbb íze nagyon jól passzol az étcsokoládéhoz és a mézhez.

Hozzávalók:

  • 44 dkg étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • 1 lime
  • 6,5 dkg vaj
  • 5 dkg méz
  • 6 dkg porcukor
  • 6 dkg kakaópor

A lime héját lereszelem, és felét a porcukorhoz, felét a tejszínhez keverem. A tejszínhez adom a mézet és 3 teáskanál lime levet, felforralom (főzni nem kell), és pár percig hűlni hagyom. Belekeverem a kockákra tördelt csokoládét, majd a vajat, és ha eléggé lehűlt, beteszem a pár órára a hűtőbe. A kakaóport a porcukorhoz adom, egy karalábévájó segítségével golyókat formálok a masszából, és a cukros-lime-os kakaóporba forgatom. Fogyasztásig a hűtőbe teszem (jól záródó dobozban).

Jó sok lesz belőle :-). Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kókuszos ricottatorta Nem is tudom már mit kerestem (elég mást az biztos, nem kókuszos ricottatortát) a neten, amikor belefutottam Adéle tortájába. Nem is kellett semmit sem változtatnom a receptjén, hogy általam is kivitelezhető legyen, csak néh… Tovább
  • Nektarinos tart Már az első sós ’tart’ (ha jól emlékszem spárgás volt) sütése óta kavargott a fejemben, hogy édeset is kellene sütni, mégiscsak az a hagyományos. Elég hamar kialakult bennem, hogy mézes krémsajttal fogom megkenni a leveles t… Tovább
  • Mézes-mustáros csirkesaláta Folytatva a múltkor megkezdett szendvics-sorozatot: mézes-mustáros (kesudiós) csirkesaláta. Pontos mennyiségeim nincsenek, nagyrészt inkább ötletadó (és nem igazán fontosak a pontos mennyiségek, flexibilis a recept, ez nem … Tovább
  • Mokka muffin Rákaptam cseppet a muffin-sütésre. Általában ízekre kattanok rá, most úgy tűnik inkább egy forma van soron. Gondolom közre játszik benne az is, hogy a sarkon a sparban a péksütemények között egészen guszta muffinok is vanna… Tovább
  • Paradicsomos-rukkolás hamburger Ez végső soron a mozzarellás-bazsalikomos hamburger továbbfejlesztett, még olaszosabb irányba tolt változata. Már ha lehet a hamburger és az olasz szavakat egy mondatban használni. Bár végülis miért ne lehetne. Nem vagyok g… Tovább

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Uh :-) 44 dkg csokoládé!

Jeeeeeeeeeee!!!

Maimoni írta...

Igen, nekem is ez jött be... a 44 deka csoki... de mi legyen akkor már azzal a maradék 6-tal...?

Lilla írta...

azt elmajszoljuk... nálam szoktak lenni fél tábla csokik. abból letörök egy kockát és máris megvan a 4 dkg :-)

Felhőlány írta...

:))))) Nálam ekkora mennyiségnél a 44 dkg kerülne elmajszolásra, majd erősen gondolkoznék, hogy mit kezdjek a maradék 6-tal... És jól megenném azt is... :))
Ez a trüffel csak nagyon jó lehetett! :)))

Lilla írta...

én ilyen furcsa leányzó vagyok :-) nem vagyok túl nagy csoki-fan/függő/mániás nálam kb 1 kocka szokott áldozatul esni sütéskor...