2010. június 16., szerda

Tejszínes sárgarépaleves

Kellett valamilyen leves a meggyes rétes elé, boltba menni nem volt kedvem, meg minek ha elég sok alapanyag van még itthon, úgyhogy körülnéztem a  hűtőben és a fagyasztóban. Találtam némi mirelit bébi sárgarépát, zeller majdnem mindig van, tejszín szintén, úgyhogy összekombináltam őket, hátha valami jó sül (fő) ki belőlük. És úgy is lett, nem vagyunk a levesek nagy barátai, de ez finom volt.

Hozzávalók:

  • 30 dkg bébi-sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • 2 dl tejszín (10%-os főzőtejszínt használtam)
  • 1 közepes burgonya
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • szerecsendió, só
  • kenyérszeletek
  • tejföl
  • reszelt sajt

A kis sárgarépákat 2-3 darabba vágom, és pár percig párolom a megolvasztott vajon. Kanállal kiszedem a répát, majd a maradék zsiradékon pár percig párolom az apróra vágott hagymát. Közben felkarikázom a zellert, a hagymához adom, és addig párolom őket, amíg meghámozom és felkockázom a burgonyát. Belekeverem a burgonyát, egy pohár vizet, és fedő alatt addig főzöm, amíg a burgonya megpuhul, majd leveszem a tűzhelyről. Beleöntöm a  tejszínt és simára turmixolom. Újra felforralom, beleteszem a sárgarépa darabokat, és annyi vizet, hogy legyen elég leve, sózom, szerecsendióval ízesítem, és addig főzöm, amíg a répa megpuhul. Közben némi reszelt sajtot összekeverek egy kis tejföllel, pár szelet kenyeret elnegyedelek, rájuk kenem a sajtos masszát, és forró grillsütőben addig sütöm, amíg a sajt kicsit megpirul a tetejükön. A forró levest a mini meleg-szendvicsekkel tálalom.

3 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Újkrumpli gorgonzolás mártással Gyors hétköznapi vacsora a maradék újkrumpli felhasználására. Akkor azért egy kicsit sikerült a sajt/felvágottas pultos eladó hölgyet kiakasztanom, amikor 5 dkg gorgonzolát kértem (aztán 7,5-öt kaptam sűrű pofavágások köze… Tovább
  • Grillezett spárgasaláta szalonnával Ritkán sütöm a spárgát, pedig jól áll neki ez a teljesen egyszerű elkészítési mód, nem csak a tészta szószok és rizottók, amikért úgy odavagyok. Most egy igazán tavaszi salátát alakítottam át az elképzeléseim szerint, és m… Tovább
  • FasírtKép most nincsen, nem is akartam ezt posztolni, de inkább legyen meg a recept, mert ritkán sütök fasírtot, és most is 2x kellett anyámat felhívnom, hogy akkor mi merre mennyi (mondjuk a mennyiségeket rosszul adta meg, nem két… Tovább
  • Tejszínes sárgarépaleves Kellett valamilyen leves a meggyes rétes elé, boltba menni nem volt kedvem, meg minek ha elég sok alapanyag van még itthon, úgyhogy körülnéztem a  hűtőben és a fagyasztóban. Találtam némi mirelit bébi sárgarépát, zell… Tovább
  • Csirkés pite Elég hihetetlennek tűnik, hogy csirkecomb, kukorica, burgonya és tejszín, ráadásul nem mikroszkopikus adag, és csak 500 kcal, de csak nem számolták el a goodfoodék a dolgot. Ennek fényében különösen durva, hogy a stahl-gyo… Tovább

1 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Nagyon jól hangzik és nagyon egészséges! Micsoda A vitamin kúra!
Nekem is adhatnál egy tányérkával!:)