2010. szeptember 28., kedd

Almás tiroli rétes

Arra jó volt a bécsi út és az apfelstrudel-evés, hogy megígérjem “egyeseknek” hogy itthon is lesz almás rétes vanília fagylalttal. Azt már egyszer kifejtettem, hogy nálam a réteslap abszolút nem liebling-dolog, és igen kevés guglizás után az is világossá vált, hogy nem fogok százszor-asztalhoz-csapós kézzel gyúrt bécsi rétest csinálni. Inkább egy kiló lisztből sütök aprósüteményt, mint hogy ilyenekkel szórakozzak. Maradt a jóbarátom, az előrenyújtott leveles tészta. Az almánál nem a szokásos hazai felhasználást követtem, apróra reszelve, esetleg még előre is párolva, mert a puha, barna szottyadt almánál kevés gusztustalanabb dolgot tudok elképzelni. Tudom, borsószem-királykisasszony, de hát hol legyek főnök (és válogatós) ha nem a saját konyhámban. Így nagy darabokra vágva (plusz tök véletlenül nem túl barnulós almát vettem), egyáltalán nem barnult meg a sütés végére sem, úgyhogy még nekem is ízlett :-)

Hozzávalók:

  • 1 csomag (275 g) előrenyújtott leveles tészta
  • 1 tojás
  • kb. 1 marék zsemlemorzsa
  • 2 alma (kicsiből 3)
  • vaníliarúddal illatosított cukor
  • (rumba áztatott mazsola, darált mandula extraként)
  • fagylalt a tálaláshoz
  • porcukor a tetejére

A leveles tésztát kitekerem, és sütőpapírostul egy tepsibe teszem. A rövidebbik oldallal párhuzamosan 4-6 db kb. 6-8 mm széles csíkot vágok belőle a díszítéshez, és megszórom a zsemlemorzsával. Az almákat meghámozom, kivágom a magházukat, és nagy darabokra vágom. Az almát összekeverem ízlés szerinti cukorral (2-3 evőkanálnyi elég szerintem, meg az “extrákkal” ha rakok bele valamelyikből), a tészta közepére halmozom, és két oldalról ráhajtom a tésztát. A végeket és az oldalát összezárom, és megfordítom, hogy a dupla oldal kerüljön alulra. A félretett tésztacsíkokból mintát rakok a tetejére, és megkenem a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 200 fokon (légkeveréssel) aranybarnára sütöm (nem nagyon néztem az órát, szerintem kb. 15 perc lehetett). Miután kihűlt, megszórom porcukorral, és vaníliafagylalttal tálalom.

1 rúd lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Epres lepény Mennyiségeket nem írok (eleve összesen csak ennyi készült, mint ami a képen van, maradék leveles tésztát fogyasztottam), mert szokás szerint nem mértem semmit. Az egész afféle ötletadó (meg nem is olyan recept, amit nagyon e… Tovább
  • Spárgaragu húsgombóccal Hugi szerzett nekem antikváriumból egy sárgás könyvet, amiből ez az első recept, amit kipróbáltam. Kicsit pepecselős, hétközben biztos, hogy nem foglalkozom ennyit a főzéssel, de hétvégére remek. Spárga, marhahús, tejszín, f… Tovább
  • Meggyes-csokoládés papucs Erősen hektikus hét volt, de megvagyok még, nem fulladtam még bele a szénhidrátba és rollerezés közben* sem csaptak el. Ez a meggyes papucs pár hete készült, valahogy elsiklottam a képek fölött. Friss és fagyasztott meggyb… Tovább
  • Szedres papucs Ezt most tényleg “szó szerint”* akartam megcsinálni a Stahl – gyors édességek könyvből, de elbambultam, és nem pötyögtettem sütés előtt vajat mindegyikre – ezt mondjuk alapvetően felesleges lépésnek tartom, van a leveles té… Tovább
  • Pestos-cukkinis lepény Hozzávalók: 1 csomag (275 g) előnyújtott friss leveles tészta 2 kis cukkini (kb. 32-35 dkg) pár teáskanál pesto pár kanál ricotta brie 1-2 teáskanál olaj … Tovább

3 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Nagyon guszta lett és nagyon ötletes, hogy leveles tésztából készítetted! :))

(A hétvégén osztrák honban leszek, ráadásul Tirolban... eszek majd egy rétest az egészségetekre!)

Lilla írta...

jó hétvégézést! meg jó rétesezést :-)

GasztroRéka írta...

Most én is ennék belőle, valami finom tea mellé egy szép ruhácskában, finom kis ékszerekkel felöltözve, egy hangulatos szalonban!:)
Azért főzünk, hogy saját magunk és a környezetünk igényeit kielégítsük.
Én is szoktam gondolkodni rajta, hogy mások ezt biztos nem így készítenék, de pont ettől is izgalmas a dolog. Lehet így adunk + ötleteket.:)
Még mindig várom az esküvői bejegyzést!