2010. szeptember 2., csütörtök

Karfiolkrémleves

Kevés kommenttel, mert elfáradtam a mai kolbászolásban. Az egybehangzó vélemény szerint sokkal jobb, mint a “sima” karfiolleves.

Hozzávalók:

  • kb. 17 dkg karfiol (tisztítva)
  • 1 közepes krumpli
  • 1 kis fej hagyma
  • só, bors
  • egy teáskanál olaj
  • reszelt sajt
  • 1 dl tejszín/cukrozatlan sűrített tej

A hagymát felaprítom, és pár percig sütöm az olajban, majd hozzáadom a kockákra vágott krumplit és a rózsáira szedett karfiolt. Átforgatom, felöntöm vízzel, vagy zöldség-alaplével, és fedő alatt kb. 10 percig főzöm, majd némi hűlés után összeturmixolom. Sózom, borsozom, hozzáöntöm a tejszínt/sűrített tejet, és ha szükséges egy kevés vizet. Felforralom, és reszelt sajttal megszórva tálalom.

2 fős adag. 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokoládés-meggyes kosárkák Kelt tésztás recepteket nézegettem, és borzasztóan megkívántam valamilyen péksüteményt, lehetőleg leveles tésztásat – hát hiába a hasábburgonya mellett ez a másik gyengém. Mivel pékség nincs a közelben, a közértek pékáru k… Tovább
  • Vaníliás keksz A borkorcsolya általában sós süteményt jelent, ez a keksz azonban kivétel. Nem csak teához és kávéhoz illik, hanem borhoz is. Hidegben forralt borhoz – bár hideg talán már nem lesz túl sokszor, ez az adag egy korábbi forra… Tovább
  • Gombás spagetti Teljesen minimalista gombás spagetti, de nem hagyhattam ki, hogy ne tegyek bele egy kis szárított vargányát, ha egyszer „ott figyel” a szekrényben. Azt hittem, hogy a mindössze 25 grammos doboz semmire sem lesz elég, de má… Tovább
  • Zserbó A zserbót azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni, mindenki ismeri az elképesztő karriert befutó Gerbeaud Emil nevét, akinek a macskanyelven és a konyakos meggyen kívül ezt, a róla elnevezett süteményt is köszönhetjük. Els… Tovább
  • Francia briós Előre le kell szögeznem: nem tévedés se a vaj, se tojás mennyisége, a franciák már csak ilyenek, sok tojással és sok vajjal dolgoznak. Valahol azt olvastam, hogy képesek olyan brióst is sütni, amiben 1:1 a vaj és a liszt a… Tovább

2 megjegyzés:

Bori írta...

Megcsináltam, és annyira finom lett, hogy felrakom a blogra is mindjárt, hirdetem, hogy milyen szuper receptet találtam nálad ;-)

Lilla írta...

:-) annyit dob a pár plussz hozzávaló meg a krémesítés a sima petrezselyemmel megszórt darabos karfiolleveshez képest hogy az vmi csoda :-D