2010. szeptember 5., vasárnap

Zabpelyhes csokoládétorta

Csibénél láttam a receptet, és rögtön elhatároztam, hogy nekem ezt ki kell próbálnom. Azon kívül, hogy fél adagból sütöttem,a  tortaforma mérete és az alacsony létszám miatt, csak annyit változtattam, hogy több kakaóport raktam a tésztába, és a diót lecseréltem mandulára. Nagyon finom lett, egyesek este a felét elmajszolták nagy csendben…

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 7,5 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg mandula/mogyoró/dió
  • 1 tojás
  • 9 dkg zabpehely
  • 6 dkg puha vaj

A zabpelyhet egy tálba teszem, ráöntök 2,25 dl forró vizet, elkeverem, és 10 percig állni hagyom. Közben a vajat habosra keverem a cukorral majd a tojással, és az átszitált lisztet összekeverem a szódabikarbónával és a kakaóval. A zabpehelybe több adagban belekeverem a vajas keveréket, majd beledolgozom a lisztet. Egy 18 (vagy 20) cm átmérőjű tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, beleöntöm a tésztát, és a tetejére szórom az összevágott csokoládét és mandulát. Előmelegített sütőben, 180 fokon (légkeveréssel) kb. 25-30 perc alatt megsütöm, és miután kihűlt porcukorral díszítem a tetejét.

18-20 cm-es torta lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tejcsokoládés-mogyorós pöfeteg (crinkles) Újabb crinkles, most mogyorós tejcsokoládéval, és kókuszreszelék helyett csak liszttel készítettem. Hedonisták darált mogyoró-liszt kombinációt használjanak csak liszt helyett. Nekem sajnos nem volt kéznél mogyoró (és 6 dk… Tovább
  • Mokkatorta Röviden: csokoládés – kávés - tejszínes csoda. Elég sokáig kell sütni a lapokat (3 darab van, és darabja 30 perc), de a krém és a tészta összeállítása is gyorsan megvan. Elég kevés pepecseléssel látványos torta a végeredmé… Tovább
  • Piskótakorongok Kanalas desszertet akartam készíteni, amihez kivételesen nem bolti babapiskótát vagy amaretti kekszet használok, hanem a házi babapiskóta analógiájára piskótakorongokat sütöttem. Lehetne a sütőpapírra köröket rajzolni, és … Tovább
  • Kókuszos pohárkrém Újabb mascarponés pohárkrém, az étcsokoládés cricklesnél megfogott a kókusz-csokoládé páros, és kanalazós formába akartam önteni. Másodpercek töredéke alatt bevillant a kakaós piskótakorong-mascarpone-kókuszospuding trió. … Tovább
  • Karamelles almatorta (laktózmentes)Karamell, fahéj, alma, omlós tészta. Tipikus gyorsan elkészülő téli édesség. Egy nagy tortaforma helyett, felfújtas edénykékben csináltam mindenkinek "névreszólót". Laktózzal-laktóz nélkül, sok fahéjjal-kevés fahéjjal...Hozzá… Tovább

5 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Ez a kép kínzás:) Nem is hallottam még zabpelyhes tortáról, csak kekszet készítettem eddig zabpehelyből, meg hasonlókat kóstoltam. Kipróbálom, nemsokára anyukám szülinapja lesz, arra is jó lenne.:)

Lilla írta...

nekem is ez volt az első :-)
szerintem csinálhatod úgy is, ha anyukád szereti a krémes tortákat, hogy a csokoládét meg a mandulát belekevered és a tetejére kensz valami krémsajtos/mascarponés krémet :-)

Ms. Poppy írta...

Nagyon jól néz ki, és milyen egyszerű a recept. Elteszem talomba.:)

Izabell írta...

Nyami!
Ez nagyon fincsi lehet!!!
ól néz ki.
http://itsbellatime.blogspot.com

Izabell írta...

Bocsi a J betű lemaradt!