2010. október 25., hétfő

Tejszínes-ananászos csirke

Általában elég gyakran váltogatom a kedvenc ételeimet, hol ez hol az tetszik legjobban. Ez azonban már több mint 10 éve a személyes toplistám elején van. Azt hiszem ráadásul ez volt az egyik első húsos étel, amit főztem. A köret nálam mindig krokett, de illik hozzá a rizs vagy a burgonyapüré is.

Most csak két főre készítettem, és úgy is beleraktam az egész doboz ananászt, de alapvetően a 4 személyes adagba kell egy konzerv, a mennyiségeket is inkább ahhoz adom meg.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé kis kockákra vágva
  • liszt
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 ananászkonzerv
  • só, bors
  • 1 pohár fehérbor
  • 3 dl tejszín

A húsdarabokat lisztbe forgatom, és egy nagy (teflon)serpenyőben felhevítem az olajat. A húsdarabokat addig sütöm, amíg kicsit megpirulnak, majd alájuk öntöm a bort, és fedő alatt kb. 15 percig párolom. Közben leszűröm az ananász konzervet, és ha elfogyna a nedvesség a hús alól, öntök alá egy kis ananászlevet. Az ananászt (mindegy hogy karikák vagy darabok vannak a dobozban) kis darabokra vágom. Miután a hús megpuhult, ráöntöm a tejszínt, hozzáadom az ananászt, sóval, borssal fűszerezem, és fedő nélkül pár percig főzöm, hogy a gyümölcs is átmelegedjen, és a mártás besűrűsödjön kicsit. Krokettel (vagy rizzsel) tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mentás, csirkés penne Nagyon finom, nem tudom miért, de nekem az utóbbi időben ez a kedvencem (persze menta nélkül) – pedig sokat, és sokfélét főztem, volt miből választani. Az enyhén mustáros tejszínes mártás, a zöldségek és a csirkehús bármel… Tovább
  • Chili con carne Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne … Tovább
  • Kókusztejes kukoricaleves Ez is csak nevében leves, inkább egytálétel, jó sűrű, tésztával, zöldséggel és hússal. Koktélrákkal lenne az igazi, azt azonban a csirkével ellentétben nem az elején kell hozzáadni, hanem a végén, a zöldségekkel és a tészt… Tovább
  • Cukkinis-répás kínai tészta Hidegen – tésztasalátaként -, és melegen, „hagyományos” zöldséges tésztaként is fogyasztható, ráadásul a szállítást is jól bírja. Tökéletes vacsora vagy ebéd hétköznapra. Akinek ez így kevés, tegyen bele egy kis maradék sü… Tovább
  • Cukkinis-kukoricás tészta Amikor nincsen kedvem vagy időm sokáig a konyhában pepecselni, csak összevágok némi zöldséget, melléöntök egy kis tejszínt, és főzök mellé tésztát, mondhatjuk azt is rá, hogy „gyorskaja”. Elvileg gyorsabb lenne pizzát rend… Tovább

3 megjegyzés:

ayildi írta...

Nyami... Kár hogy csak én örülnék neki a családban, de azért megjegyzem!

Lilla írta...

csinálj belőle fél adagot és edd meg 2 étkezésre :-) szerintem érdemes, mert nem tart túl sokáig...
és ha nem öntesz alá ananászlevet csak bort+vizet vagy csak bort, akkor a hús megpuhítása után szétszedheted, és egy részéből csinálsz ananászosat, a másikból meg mondjuk gombásat.

mandy tarragon írta...

Ananászos csirke ftw :)