2011. január 6., csütörtök

Görög citromos csirke

Stahl Judit gyors húsos ételek című könyvéből van a recept, kicsit nekem macerás, az idetesszük-odatesszük, mártáskészítés a végén stb., de végül is nem bonyolultak a lépések, és finom a végeredmény. Akkor mondjuk kicsit kiakadtam a saját hülyeségemen, amikor a sütőből kivett serpenyőnek megfogtam a nyelét, hogy akkor én most mártást készítek, és 4 ujjam és a tenyerem égett (kicsit) hólyagosra. Szerencsére van aloe vera bokrom, másnapra már csak az emlékeztetett a malőrre, hogy helyenként sokkal simább volt a bőr  a kezemen.

Hozzávalók:

  • 8 csirke felsőcomb
  • só, bors
  • 1 púpos evőkanál oregánó
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • kevés olívaolaj (1-2 evőkanálnyi)
  • 1 teás/kávéskanál keményítő (nekem az eredeti mennyiséggel: 1 ek iszonyú sűrű lett, sok vizet kellett aztán hozzáadnom)
  • 1 citrom leve (vagy ha biocitrom, akkor a héja is)

A sütőt előmelegítem 200 fokra, a fokhagymát gerezdekre szedem és megpucolom. Egy serpenyőben felforrósítom az olajat, és nagy lángon mindkét oldalát megpirítom a csirkecomboknak (mivel a hús a sütőben már csak párolódni fog, most kell ropogósra sütni a bőrét, ha van fröccsenés-gátló fedőnk, használjuk, nagy segítség ehhez). A húshoz keverem a bort, az oregánót és a fokhagymagerezdeket, és öt percig forralom. Hogy ne égessem a kezem rommá, a húsdarabokat átteszem egy tepsibe, közéjük öntöm a bort és a fokhagymagerezdeket, lefedem alufóliával és a serpenyőt félreteszem a befejezéshez. az alufóliával lefedett tepsit a sütőbe teszem, és kb. 30 perc alatt omlósra sütöm a húst. A keményítőt simára keverem a tejszínnel, és átszűröm a  citromlevet. A hús alól a pecsenyelevet átöntöm a serpenyőbe, belenyomom a megsült fokhagymagerezdeket, és a húst visszateszem a kikapcsolt/kb. 70 fokos sütőbe, hogy meleg maradjon. A tejszínt a fokhagymás pecsenyeléhez önöm, hozzáadom a citromlevet és besűrítem, ha szükséges sózom, borsozom. A csirkecombokat burgonyával és a fokhagymás mártással tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rakott sütőtök Az aktuális Ínyenc-ből van a recept, csak a paradicsom mennyiségén változtattam, szerintem túl sokat írt eredetileg és hokkaido tök helyett sonkatököt tettem bele. Nagyon finom, szerintem maradék bolognai raguból is lehet k… Tovább
  • Mustáros-hagymás csirkecomb Végre egy Stahl-recept, amire azt tudom mondani (a mogyoróvajas kekszen és a görög citromos csirkén kívül), hogy remekül működik úgy, ahogy a könyvben le van írva. Azt már a görög csirkénél megtanultam, hogy a serpenyő sütőb… Tovább
  • Laskagombás rizottó Részletesen nem írom le, megszámlálhatatlanul sokszor szerepel már a rizottó-főzés a blogon, van hol utána nézni (nem mintha túl bonyolult lenne). Egy könnyű zöldséges ebéd a sok hús-sütemény trakta közt. Hozzávalók: a rizot… Tovább
  • Spagetti paradicsomos pulykával Ismét Stahl Judit-i alapokon (én nem tudom mi van mostanság, úgy tűnik most kezdtem el használni a DM-ben begyűjtött rengeteg szakácskönyvet), és ismét némi változtatással. Kicsit kevesebb hozzávalóból készítettem a szószt,… Tovább
  • Penne tejszínes gombával Ez az, amikor a ‘zuram’ megfőzi helyettem/nekem a vacsorát, mert én már csak punnyadni tudok (és a kanapéról vezényelni szóbeli segítséget nyújtani). Ééééédi :-) Hozzávalók: 30 dkg penne 50 dkg gomba … Tovább

1 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Nekem ez a húsos könyv nincs meg, de jónak néz ki a recept.
A gyors házias ételekből készítettem már több húsos ételt és azok is jók voltak.
Észrevettem, hogy szereti a húst-hússal kombinálni, szalonna, kolbász és még valami. Na ezt a hármast nem használom, de amúgy oké.
Vettem végre még a nyári pontgyűjtős tescos akcióban egy fém serpenyőt, aminek fém a nyele.
Régi vágyam volt, hogy sütőben is használhassam. Első alkalommal műanyag kesztyűvel vettem ki, a kesztyű ráolvadt és azóta sem tudtam letisztítani róla.