2011. március 8., kedd

Aszalt paradicsomos-borsós rizottó

Nem igazán van kedvem nagyon sokadszorra újra leírni a rizottó-főzést, úgyhogy álljanak itt csak az alapanyagok. Adagonként 2 egység zöldség és csak 5 dkg rizs :-)

Hozzávalók:

  • 2 közepes hagyma
  • 12 dkg húsos szalonna
  • 20 dkg rizs
  • kevés olaj (ha szükséges)
  • 32 dkg borsó
  • 12 dkg aszalt paradicsom*
  • 1-2 diónyi vaj
  • 1 nagy maréknyi reszelt sajt
  • bors, szerecsendió
  • zöldségalaplé
  • 1 pohár fehérbor

*ha olajban eltett paradicsom, akkor az olajából lehet tenni a hagyma és a szalonna alá, ha sózott “száraz” aszalt paradicsom, akkor felhasználás előtt érdemes kicsit beáztatni/leöblíteni, mert nagyon sós.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • “Fitness pizza” aka ‘skinny’ pizza Amikor megláttam ezt a receptet a GoodFoodon, tudtam, hogy ki kell próbáljam, mert szeretem a pizzát, a gyomrom viszont nem szereti a kelt tésztát, és ez össze tudja hozni a kettőt. Felül pizza, alul tortillalap. És ez a sót… Tovább
  • Tojáskrémes reggeli burrito Végre egy olyan reggeli, ami sejtésem szerint nem 1500 kcal és nem leszek utána éhes egy óra múlva. Ébredés után egy darabig nincs étvágyam, ezért hétköznap elég soványan szoktam reggelizni, azért nem fogok korábban kelni, m… Tovább
  • Zöldséges tostada II. A múltkori után egy újabb zöldséges tostada (hát igen van néhány csomag tortillalap a szekrényben, aminek közeledik a lejárata, úgyhogy bele kell húzni az elfogyasztásukba). Ha valaki vállalja a sok kis dobozkát, akár munkáb… Tovább
  • Stroganoff csirke Finom meg egyszerű, de azt hiszem nem lesz gyakori vendég nálunk, mert a savanyúság-allergiám a jelek szerint növekvő tendenciát mutat, és már az egy adagba jutó 1 ecetes uborka és pár szem kapribogyó is soknak bizonyult. Á… Tovább
  • Zöldséges tostada Csirkés már volt, most zöldségest csináltam (fő a változatosság és nem szeretek minden nap húst enni). Azt hiszem megvan az ideális hétvégi (hőségriadós hétvégi) gyorsan összedobható menü: tostada és icebox cake/fagylalt. … Tovább

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Ez nagyon tetszik! Na jó bevallom a receptjeid 99,9%-a.:)
Szívesen elkészíteném.
Az az igazság,hogy aszalt paradicsomot nem nagyon szoktam venni, mert drága.
Te hol szerzed be?
Meddig tartható el ha nem kell az egész?
Olyan jól néz ki benne a borsó!

Lilla írta...

ezt most anyósék hozták olaszországból :-) amúgy a tescoban van sajátmárkás olajban eltett aszalt paradicsom azt szoktam venni (itt nálunk a kistescoban az olajbogyók környékén van). a nem olajban eltett nincs légmentesen lezárva, szóval az a kamrában addig elvan amit írnak rajta. az olajos meg szerintem másfél-két hétig ki kell bírja a hűtőben felbontás után (lehet h csak 3 napot írnak rajta, de én annál lassabban fogyasztom el). meg néha csinálok/csinál anyám nyár végén. :-) de most az elmaradt