Ezt most tényleg “szó szerint”* akartam megcsinálni a Stahl – gyors édességek könyvből, de elbambultam, és nem pötyögtettem sütés előtt vajat mindegyikre – ezt mondjuk alapvetően felesleges lépésnek tartom, van a leveles tésztában anélkül is elég zsiradék. Amúgy egyszerű, meg finom, pont az amit a kép/recept alapján várhatunk.
*a lekvárt igazítottam az itthoni készlethez, áfonya helyett ribizli-málna került bele.
Hozzávalók:
- 30 dkg szeder** (ha mirelit, felengedve)
- 4 evőkanál piros lekvár (áfonya, josta, ribizli-málna, ribizli stb.)
- 1 teáskanál citromlé
- 1 púpos evőkanál keményítő(kukoricaliszt)
- 1 csomag (50 dkg) leveles tészta
- 2 kis/1 nagy tojásfehérje
- porcukor (vagy fahéjas porcukor)
A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy tepsit (illetve 3-at, ha egyszerre akarom sütni az összes papucsot) kibélelek sütőpapírral. Egy tálban összekeverem a szedret, a lekvárt,a citromlevet és a keményítőt (vagy kukoricalisztet). A leveles tésztát kb. 60x40-es lappá nyújtom, és 24 db 10x10-es négyzetre vágom***. A négyzetek oldalát körben kb. 1 cm széles sávban megkenem tojásfehérjével, elosztom rajtuk a tölteléket, két szemben lévő csúcsukat összenyomom, és újra megkenem őket tojással. A papucsokat tepsibe teszem, és kb. 20 perc alatt megsütöm. Mikor langyosra hűltek, megszórom őket porcukorral.
24 db lesz belőle
**nyilván lehet málna vagy áfonya is
***én olyan leveles tésztát szoktam használni, amiben 6 db vékony lap van, ezeket hosszában 2x olyan hosszúra nyújtom, mint amilyenek eredetileg (azaz kb. 1:4-es oldalarányú téglalapokat nyújtok), és négy négyzetre vágom.
1 megjegyzés:
Elég kínzó süti. Mai posztom tetszeni fog neked, részben az is Stahl recept.
Megjegyzés küldése