2011. május 16., hétfő

Szedres papucs

IMG_6964

Ezt most tényleg “szó szerint”* akartam megcsinálni a Stahl – gyors édességek könyvből, de elbambultam, és nem pötyögtettem sütés előtt vajat mindegyikre – ezt mondjuk alapvetően felesleges lépésnek tartom, van a leveles tésztában anélkül is elég zsiradék. Amúgy egyszerű, meg finom, pont az amit a kép/recept alapján várhatunk.

*a lekvárt igazítottam az itthoni készlethez, áfonya helyett ribizli-málna került bele.

Hozzávalók:

  • 30 dkg szeder** (ha mirelit, felengedve)
  • 4 evőkanál piros lekvár (áfonya, josta, ribizli-málna, ribizli stb.)
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 púpos evőkanál keményítő(kukoricaliszt)
  • 1 csomag (50 dkg) leveles tészta
  • 2 kis/1 nagy tojásfehérje
  • porcukor (vagy fahéjas porcukor)

A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy tepsit (illetve 3-at, ha egyszerre akarom sütni az összes papucsot) kibélelek sütőpapírral. Egy tálban összekeverem a szedret, a lekvárt,a citromlevet és a keményítőt (vagy kukoricalisztet). A leveles tésztát kb. 60x40-es lappá nyújtom, és 24 db 10x10-es négyzetre vágom***. A négyzetek oldalát körben kb. 1 cm széles sávban megkenem tojásfehérjével, elosztom rajtuk a tölteléket, két szemben lévő csúcsukat összenyomom, és újra megkenem őket tojással. A papucsokat tepsibe teszem, és kb. 20 perc alatt megsütöm. Mikor langyosra hűltek, megszórom őket porcukorral.

24 db lesz belőle

**nyilván lehet málna vagy áfonya is

***én olyan leveles tésztát szoktam használni, amiben 6 db vékony lap van, ezeket hosszában 2x olyan hosszúra nyújtom, mint amilyenek eredetileg (azaz kb. 1:4-es oldalarányú téglalapokat nyújtok), és négy négyzetre vágom.

1 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Elég kínzó süti. Mai posztom tetszeni fog neked, részben az is Stahl recept.