2009. július 12., vasárnap

Sajtos-paradicsomos kosárkák – VKF! XXVI.

07_05 061

Végre én is indulok egy VKF!-en. Sosem az elhatározás hiányzott. Inkább az őrült maximalizmusom, hogy ha valamiben gyengének érzem magam, akkor inkább neki sem állok, mert ha nem tudok a magam mércéjével mérve megfelelő színvonalon teljesíteni, akkor az nagyon-nagyon rossz érzés. Ezért aztán már a receptkeresés-tervezgetés fázisában bedőlt több VKF, egyik ötletemet sem találtam elég jónak, elég különlegesnek. Ahogy láttam a posztokat, a kosárkás ötletemmel, sem vagyok egyedül a mezőnyben, de le kell győzni önnön démonainkat. Nemdebár? (dedebár. hogy Micimackót idézzem) Két dolog miatt próbáltam ki ezt a receptet, az egyik, hogy megtetszett, a másik, hogy rendületlenül érnek a koktélparadicsomok az erkélyen, és kellett velük valamit kezdeni. A nyers paradicsomra sajnos allergiás vagyok, ezért olyan receptre volt szükségem, amiben átesnek némi hőkezelésen. Előételként fejenként eggyel (nagyétkűek esetén kettővel) érdemes számolni. Italt nem tudok ajánlani, mert 95%-ban buborékos ásványvizet iszom. Nekem az megy mindenhez. Ehhez is.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 13 dkg vaj
  • 26 dkg liszt
  • hideg víz
  • 2 púpos evőkanál mák

A sütéshez:

  • bab

A töltelékhez:

  • 24 db koktélparadicsom
  • kevés olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej
  • só, bors
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg krémsajt
  • bazsalikomlevelek

A tésztához elmorzsolom a lisztet a vajjal, hozzáadom a mákot, egy csipet sót, és annyi hideg vizet, hogy rugalmas tésztává tudjam gyúrni. Fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe. A paradicsomot egy tepsibe teszem, kevés olajat öntök rá, összeforgatom, és előmelegített sütőben 220-250 fokon öt percig grillezem. A vajat megolvasztom egy serpenyőben, beleszórom a lisztet, és pár percig pirítom. Lassan, folytonos keverés mellett hozzáöntöm a tejet, és addig főzöm, hogy besűrűsödjön. Sózom, borsozom, és belekeverem a kétféle sajtot. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy normál 12-es muffintepsit kivajazok, és a mélyedéseket kibélelem a tésztával. Sütőpapírral kibélelem, és babot szórok bele. 15 percig sütöm, majd kiveszem a babot és a papírt, mindegyikbe két paradicsomot teszek, és a tetejükre kanalazom a sajtmártást. Újabb 15 percig sütöm, tálalás előtt bazsalikomlevelekkel díszítem.

12 darab lesz belőle.

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Ez a tészta! Kész vagyok! Nagyon jól néz ki!

Lilla írta...

és semmi extra csak egy kis mák... hatalmas ötlet, kár hogy nem nekem jutott eszembe, ahnem a kedves szakácskönyvírónak...

Edge írta...

Szia!

Már kétszer megsütöttem, és imádták! :-)