2010. február 27., szombat

Taco sertéshússal

taco1

Többször készítettem már tacot, volt marhahúsos, és csirkés is, ez most nem csak a felhasznált húsban különbözik azoktól, hanem abban is, hogy a sütőben melegítettem meg, és a sajtot ráolvasztottam, nem csak hidegen rászórtam. Nagyon jó ez a sütőben összesütős módszer, és a babos, sertéshúsos ragu is nagyszerűen sikerült, ami egyébként nem lesz édes a két evőkanál cukortól, egyrészt van, ami ellensúlyozza a cukor édességét, másrészt sötétbarna nádcukrot használtam, ami nem olyan édes, mint a répacukor, ráadásul meglehetősen fűszeres íze van.

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 40 dkg-os vörös vesebab konzerv
  • 1 nagy hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, bazsalikom
  • 3 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál sötétbarna nádcukor
  • 40 dkg-os passzírozott paradicsomkonzerv
  • 12 db taco shell (kagyló)
  • 1 közepes lilahagyma
  • 4 kis vagy 2 nagy paradicsom
  • 3 marék reszelt sajt (legjobb a cheddar)
  • tejföl

A lilahagymát apróra vágom, a paradicsomot kimagozom, felkockázom, és összekeverem a kettőt. A hagymát apróra vágom, és pár percig sütöm a felhevített olajon, majd hozzáadom a zúzott fokhagymagerezdeket, és egy perc múlva a darált sertéshúst. Miután a hús kifehéredett, hozzáöntöm az ecetet, a lecsöpögtetett babot és a paradicsomkonzervet. Sóval, borssal, bazsalikommal, nádcukorral, chilivel és római köménnyel fűszerezem, és fedő nélkül addig főzöm, amíg besűrűsödik. Eddig előre is elkészíthető, nem baj, ha kihűl a babos ragu, hidegen is bele lehet tölteni a tacoba, a sütőben úgyis átmelegszik (előre nem érdemes összerakni, mert megpuhul a ropogós „tortillakagyló”). A sütőt előmelegítem 180-190 fokra, a húsos ragut a tacokba kanalazom, a ragu tetejére rakok egy kis paradicsomos-hagymás keveréket és egy kiskanál tejfölt, és egy tepsibe teszem. A tetejükre szórom a sajtot, és addig sütöm, amíg a sajt elkezd pirulni (ekkora a töltelék is kellően átmelegszik). Forrón, magában vagy guacamoléval tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltött káposztaAllergiás vagyok rá, úgyhogy nem hiszem, hogy egyhamar főzni fogom, de legyen meg a receptje…. Hozzávalók: 90 dkg - 1 kg darálnivaló hús (lehet fele sertés fele marha, vagy csak sertés) 20 dkg rizs 1 fej hagyma … Tovább
  • Brassói aprópecsenye Próbáltam utánanézni, hogy milyen az „igazi” brassói, azonban kb. minden cikk mást említett: a hús vágását (azaz csíkok legyenek), a hús és a burgonya együtt sütését, a majorannát, a hús adott részének használatát… Nem tis… Tovább
  • Csőben sült gombás-darált húsos tészta Ízvilágában kicsit hasonlít a bolognai ragus lasagnéhez, mert ezt is sajtos besamel, darált húsos paradicsomos ragu és tészta alkotja. Van azonban néhány lényeges különbség: sertéshús, gomba, és egyszerűbb összeállítani. A… Tovább
  • Mézes-mustáros sertésoldalas Ismét megkívántam az oldalast, a tavaly téli három részes sorozat után (itt, itt és itt). Most Gordon Ramsayhez nyúltam ihletért, kíváncsi voltam, a mester hogyan készíti. Velem ellentétben nem sütőben, hanem grillen, errő… Tovább
  • Grillezett sertéstarja Igazi villámgyors ebéd, még a húst se kellett elvágnom, nagyon szép szeletelt sertéstarját kaptam, a pácolás és a sütés ideje percekben mérhető csak. A tarja nagyon jól grillezhető hús, kellő mennyiségű zsír van benne ahho… Tovább

0 megjegyzés: