2010. március 17., szerda

Csokoládékrémes bécsi puffancs

csokispuffancs2

Omlós vaníliás keksz ganache-sal, azaz tejszínből és csokoládéból álló krémmel összeragasztva… Elképesztően jó, nem tudom, hogy az közel 1:1-es vaj-liszt arány, vagy a kukoricaliszt miatt lett a keksz ennyire jó, mindenesetre ez az aktuális kedvenc teasüteményem.

Hozzávalók:

  • 31 dkg vaj
  • 31 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 8 dkg kukoricaliszt
  • 2 evőkanál vanília kivonat
  • tej

A krémhez:

  • 15 dkg csokoládé (én 10 dkg ét- és 5 dkg tejcsokoládét használtam)
  • 8 evőkanál tejszín

A tejszínt felmelegítem (ne forrjon, de legyen jó meleg), majd belekeverem az összetördelt csokoládét, és addig keverem, amíg az összes elolvad. Félreteszem hűlni, és időnként átkeverem. A vajat egy nagy tálba teszem, és megvárom, amíg jó puha lesz, vagy pár mp alatt a mikróban felgyorsítom a folyamatot. A cukorral habosra keverem a vajat, és hozzákeverem a kukoricalisztet és a vanília kivonatot. Végül pár részletben belekeverem a lisztet és a pár evőkanál tejet (elég lágy, de azért formázható massza legyen). A sütőt előmelegítem 190 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kb. másfél-két cm átmérőjű golyókat formázok, a tepsibe teszem őket, egy kanállal kicsit belapítom a tetejüket, és 12-14 perc alatt megsütöm. Miután kihűltek a kekszek, kettőt-kettőt összeragasztok a csokoládés krémmel. Akár azonnal fogyasztható, a tejszínes krém miatt célszerű hűtőben tárolni (a maradékot).

Kb. 1 süteményes doboznyi adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokis perec Erről csak ilyen sötét, mobilos kép készült. És maga a recept is egy vicc, de igazából nagyon jó. És méltó párja a csokis corn flakes-nek, ami nélkül Nigella szerint nem lehet gyerekzsúrt tartani. Na szerintem enélkül sem. T… Tovább
  • Zabpelyhes, mogyoróvajas csokis keksz A korábban ígért másik Martha Stewart recept – fehérliszt nélküli keksz. Csinálhattam volna nyírfacukorral is, de ezekben a kekszekben nagyon jó az a plusz íz, amit a nádcukor hozzátesz. Az összevágott csokoládé mellé földim… Tovább
  • Ricottás kávés (tejszínes) pohárkrém A Pinteresten találtam, ott tiramisunak ”csúfolták” – ami Levi szerint igaz egyébként, mert kanalazós és feldob, de azért nagyon távol áll attól, amit a tiramisu jelent. Viszont névtől függetlenül nagyon finom. És összeállít… Tovább
  • Csokoládés “benyomott” keksz … dobpergés…megkezdtem a karácsonyi sütést és nagytakarítást, és elmélkedést, hogy milyen desszertet csináljak. (mit desszertet, desszerteket!) Ilyenkor beindul a keksz-gyár, előkerülnek a dekorcukrok, és a szokásos heti ada… Tovább
  • Vaníliás-kardamomos keksz A múltkori keksz-sütés másik “indulója”. Sosem gondoltam volna, hogy egy egyszerű kinyomós keksz ennyire jó lehet. Felül kell bíráljam a nézeteimet :-) Gyorsan elkészül, csak egy tálra és egy kanálra (vagy egy tálas mixerre… Tovább

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Anyám. Kellett nekem éjjel jönnöm... Mehetek keresni valami édességet...:)