2010. március 23., kedd

Feketebab-chili

chili1

Vettem egy kiló száraz fekete babot, amiből azt hiszem, elég sokféle ételt ki fogok tudni próbálni. Először egy vegetáriánus chilit készítettem, így akár böjtre is kiváló, de aki nem bírja hús nélkül megenni, tegyen bele egy kis darált marhahúst és vörösbort. Szerintem így „magában”, sajttal és tejföllel is nagyon finom (kellően érett avokádóm sajnos nem volt itthon).

Hozzávalók:

  • 15 dkg száraz feketebab
  • 1 nagy hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darált paradicsomkonzerv
  • só, bors
  • chili, római kömény (aki bírja/szereti ha jó erős, annak 1-1 evőkanálnyi)
  • 1 evőkanál barna nádcukor
  • 2 evőkanál fehérbor- vagy almaecet
  • 1 evőkanál olívaolaj

A tálaláshoz:

  • újhagyma
  • sajt
  • tejföl
  • avokádó (ezek közül tetszőleges számú)

A babot leöblítem, és legalább egy éjszakára vízbe áztatom. Másnap a felhevített olajon pár percig sütöm az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom az áttört fokhagymát, a cukrot, az ecetet, a sót, a római köményt és a chilit, összekeverem, majd felöntöm a paradicsomkonzervvel. A fűszeres paradicsomlevet felforralom, belekeverem a lecsöpögtetett babot, némi vizet, és fedő alatt puhára főzöm. Közben többször átkeverem, és ha szükséges, öntök alá még egy kis vizet. Főtt rizzsel, és sajttal/avokádóval/tejföllel/újhagymával tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rizottó a kertbőlMostanában kicsit nehezen veszem rá magam a fényképezésre. A főzéssel és az írással nincs probléma, de a fényképezés most kicsit nehézkes. Pedig ma a tegnapi nappal ellentétben még fény is lenne hozzá. Úgyhogy most kép nélkül… Tovább
  • Töltött paradicsom Este születésnapi dőzsölésre mentünk, ezért könnyű ebédet terveztem. Egy ideje keringett már a fejemben a töltött paradicsom, aztán némi google-zás után megtaláltam a szimpatikus változatot fűszerkert-nél. Igazából csak ad… Tovább
  • Rizottóval töltött cukkini Van egy szokásos “alap” töltött cukkini receptem, de ott mindig probléma, hogy mi lesz a kivájt cukkini-darabokkal, ezért csak be szoktam szórni a tepsibe a cukkinik mellé, hogy majd csak megsül külön az is, és megeszegetj… Tovább
  • Sóskás rizottó Nem vagyok egy nagy kertész, nálam a szobanövények is lassan, de biztosan pusztulnak (legalább mindig van hely az újonnan érkezőknek), és az biztos, hogy nem tennék lépéseket egy virágágyásért. Azt hiszem, kicsit olyan vag… Tovább
  • Cukkini-brie gratin Nagyon régen kinéztem a GoodFood-on ezt a receptet, hiszen, amiben ennyi nagy kedvenc (rizs, szalonna, cukkini és brie – mást nem is nagyon tartalmaz) van, az csak jó lehet. Jó is lett :-) Amit valószínűleg legközelebb kih… Tovább

1 megjegyzés:

Ami írta...

Ebből kérhetek egy kicsit? :)