2010. március 5., péntek

„Fogyókúrás” kávés csokoládé torta

torta2

Eddig ez a leginkább diétásnak mondható csokoládétortám. Az alacsony zsírtartalom mellett (vagy inkább annak ellenére) nagyon finom. Persze jobban be lehetne illeszteni a diétába, ha kevesebb lenne benne a krém (nem krém-mániások megpróbálhatják fele mennyiségű krémmel), én azonban inkább az elfogyasztott szeletek számát próbálom mérsékelni.

Hozzávalók:

A krémhez:

  • 1 nagy doboz 0%-os joghurt (vagy 20 dkg 0%-os görög joghurt)
  • 15-20 dkg sovány sajtkrém
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 2 evőkanál erős kávé (lehet 1 evőkanál forró víz + egy csapott evőkanál instant kávé)

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 evőkanál kukoricaliszt (vagy keményítő)
  • fél zacskó sütőpor
  • 7 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor

A joghurtot egy tiszta konyharuhába öntöm, batyut formálok belőle és egy fakanál segítségével néhány (kb. 3) órára egy nagy fazék fölé lógatom, hogy kicsöpögjön belőle a savó (ha lenne 0%-os görög joghurt, akkor ezt a lépést ki lehetne hagyni). A piskótához először megmérem a tál tömegét, amiben összekeverem a tésztát, és felírom egy cetlire, mert megjegyezni úgysem tudom. Ezután a tálba ütöm a tojásokat, hozzáadom a cukrot, és elektromos habverővel pár percig keverem, amíg habos és világossárga lesz. A tojáshab tetejére szitálom a sütőport, a kétféle lisztet és a kakaóport, és óvatosan összeforgatom. Ismét megmérem a tál tömegét (kanál és hasonlók nélkül), kivonom belőle az üres tálét, és elosztom kettővel. Ezzel megvan a tészta felének tömege. Egy 18 vagy 20 cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, ráteszem a mérlegre, lenullázom, és belekanalazom a tészta felét. Előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeveréssel) kb. 25 percig sütöm. Kiszedem a formából, rácsra teszem hűlni, és hasonló módon megsütöm a maradék masszát is. A krémhez egy mikrózható tálba teszem a kávét és a csokoládét, és mikróban pár mp-ig melegítem, hogy a csokoládé elolvadjon. Simára keverem, hozzáadok 1 evőkanál cukrot, a krémsajt felét, és a lecsöpögtetett joghurt felét (ez kb. 10 dkg volt nálam). A maradék krémsajtot, joghurtot és barnacukrot alaposan összekeverem. Az egyik tortalapra kenem a fehér krémet, finoman rányomom a másik tésztalapot, és a tetejére kenem a kávés-csokis krémet. Tortadarával, étcsokoládé díszekkel, vagy olvasztott csokoládéval dekorálom, és tálalás előtt 1-2 órára a hűtőbe teszem.

kb. 8 szelet (20as tortából inkább 10). Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Császármorzsa Nekem nincsenek a császármorzsához kapcsolódó gyerekkori emlékeim, vaníliaillatú nagymamás uzsonnákról, és friss baracklekvárokról. Viszonylag későn ismerkedtem meg ezzel az étellel, mert kíváncsi voltam, mi az, amiért ann… Tovább
  • Nektarinos tejespite Annyian megénekelték már, jöjjön az én verzióm. Tejespite, azaz előkelő néven: clafoutis. Csupa hétköznapi hozzávaló kell hozzá, nagyon gyorsan elkészül, és nincs, aki ne szeretné. A tökéletes családi desszert. Bármilyen g… Tovább
  • Rumos meggy ‘befőtt’ Rossz szó rá a befőtt, mert nem kell főzni egy másodpercig sem, de a rumos meggy túlságosan utal egy édesipari termékre, úgyhogy inkább legyen „befőtt”. Ez a legjobb dolog, amivel meg lehet tölteni a kamrát. Lenyomja az ös… Tovább
  • Fokhagymás burgonyapüré A sült oldalas mellől is ismerős, krémes, sült fokhagymával ízesített burgonyapüré. Az elsőre rémisztőnek tűnő fokhagymamennyiség senkit se tévesszen meg, kell bele ennyi, hogy lehessen érezni az ízét, mert az egy órás süt… Tovább
  • Olajban eltett aszalt paradicsom Nem vagyok egy befőzős típus, távol áll tőlem a több tíz kilónyi gyümölcs lekvárrá főzése. Nem is szeretem a lekvárt, és a 4 m2-es konyha szerintem nem is az a hely, ahol lehet befőzni. A nyersen készülő rumos „meggybefőtt… Tovább

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Kávé és csoki: két kedvenc párosom :-) Bevállalnék egy szeletet!

szepyke írta...

Anyám... Ez durván jól néz ki!:)
Kicsit nem volt időm jönni, erre, micsoda csodákat tettél fel... az a hamburger is...:)))

Borbély Anita írta...

Ezt ki fogom próbálni. :)