2010. március 22., hétfő

Leveles tésztában sült gombás rizs

gomba2

Lehet persze előkelőbb nevet adni neki, a tésztában sült franciául „en croute”, a gombát és a rizst sajnos nem tudom, mert nem tudok franciául. Mindenesetre azt nem árt megtanulni, hogy az „en croute” mit jelent, mert angol nyelvterületen is használják, az angolul kiírt hozzávalók mögé csapják így, franciául. Nagyon egyszerű és látványos fogás, amit ünnepekre is készíthetünk, ha vegetáriánus vendéget várunk (vagy mi magunk nem eszünk húst).

Hozzávalók:

  • 275 g-os előnyújtott leveles tészta
  • 1 kis fej hagyma
  • 4 dkg rizs
  • 25 dkg gomba
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • só, bors
  • 1 csipet (őrölt) kömény
  • 1 evőkanál citromlé (vagy reszelt citromhéj)
  • 2 tojás
  • szezámmag
  • 2 kanál olaj

Az egyik tojást megfőzöm, és félreteszem hűlni. Egy kanál olajon megpirítom a rizst, felöntöm vízzel, belekeverem a citromot vagy citromhéjat és a köményt, és megfőzöm. A hagymát apróra vágom, és a gombát felkarikázom. A másik kanál olajon pár percig sütöm a hagymát, majd hozzákeverem a gombát, és addig pirítom őket, amíg a gomba megpuhul, és elpárolog alóla a lé, amit ereszt. A tojást megpucolom, apróra vágom, a rizzsel és a petrezselyemmel együtt a gombához keverem, és sóval, borssal ízesítem. A sütőt előmelegítem 180 fokra, és a leveles tésztát kitekerem. Az én tésztám hosszabb volt, mint a sütőbe való tepsi, ezért annyit levágtam belőle, hogy pont beleférjen (legalább volt mivel dekorálni). A gombás rizst a tésztára kanalazom (a hosszabbik oldallal párhuzamos hurkát formázzon), a tésztát ráhajtom, összenyomkodom a széleket, és megkenem a maradék tojással. A levágott tésztából leveleket és köröket vágok ki, elrendezem a tésztacsomag tetején, megkenem a tetejét tojással, és megszórom szezámmaggal. Kb. 30 percig sütöm, majd tálalom.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Spárgás avokádókrém Az avokádókrémet még „magában” is nagyon szeretem, szoktam is elég gyakran készíteni, de így a tavasz legjobb zöldségével, spárgával kiegészítve valami fenomenális. Csodálatosan „zöld” íze van, és a tejföltől és a mogyoróv… Tovább
  • Leveles tésztában sült gombás rizs Lehet persze előkelőbb nevet adni neki, a tésztában sült franciául „en croute”, a gombát és a rizst sajnos nem tudom, mert nem tudok franciául. Mindenesetre azt nem árt megtanulni, hogy az „en croute” mit jelent, mert ango… Tovább
  • Sajtos labdacsok Nagyon hasonló a sajtos rolóhoz, de az elkészítéséhez nincs szükség speciális eszközre (köröket akár kicsi pohárral is lehet szaggatni), és ezeket a sajtos labdacsokat egyszerre el lehet tüntetni, ami esetleg számíthat egy… Tovább
  • Szezámmagos csirke Nagy kedvenceink a kínai tésztás, csirkés egytálételek, és nagyon-nagyon régen nem főztem ilyet, úgyhogy itt volt mér az ideje. Ha valaki tovább szeretné „csavarni”, lehet gyömbérrel, újhagymával vagy korianderzölddel ízes… Tovább
  • Sárgarépás reteksaláta Ez a sárgarépa saláta leginkább a savanyúságokra hasonlít a felhasznált ecetmennyiség, és az elkészítési mód miatt, ami – kiindulva a magyarok savanyúság szeretetéből – sokak számára szimpatikus lehet. Aki azonban szelídeb… Tovább

3 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Mekkora ötlet! Nagyon tetszik! :))
Rizs imádó vagyok, és ezt aztán minden formában (ízesítéssel) el lehet készíteni! Mentettem... :))

szepyke írta...

Levelestésztám van, rizs van, gomba van... :)
Remek ötlet!

Névtelen írta...

riz aux champignons en croute
:-)