2010. március 15., hétfő

Lúdláb torta

ludlabtorta1

Ez az egyik legelső darabja a konyhai repertoáromnak, azaz több mint tíz éves múltra tekint vissza, és azóta is sokszor készül, mert egyszerű és nagyon finom. Házilag eltett rumos meggybefőtt hiányában, a sima befőtt levének a felét le kell önteni, feltölteni rummal, és 1-2 napra a hűtőbe tenni.

Hozzávalók:

  • 1 db 26 cm átmérőjű kakaós piskóta
  • 6 dl tejszín
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg cukor
  • kis üveg rumos meggybefőtt

A tejszínhez adom a kockákra tört csokoládét és a cukrot, és felforralom (ideális esetben tejforralóban). Miután kihűlt, minimum egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap a piskótát 3 részre vágom, a meggyet lecsöpögtetem, és a csokoládés tejszínből kemény habot verek. Csalóka kicsit a felforralt tejszín, sokáig úgy tűnhet, hogy nem lesz belőle hab, aztán egyszer csak a szokásos tejszínhabnál sokkal keményebbé válik. Az első tortalapot egy tálra teszem, kicsit meglocsolom a rumos meggy levével, rákenem a krém harmadát, és megszórom meggyel. Hasonlóan járok el a következő lappal is. Végül befedem az utolsó tortalappal, ezt is kicsit meglocsolom a meggylével, és a krém maradékával bevonom a tortát. Tálalás előtt pár órára hűtőbe teszem.

26 cm átmérőjű torta lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Nektarinos tart Már az első sós ’tart’ (ha jól emlékszem spárgás volt) sütése óta kavargott a fejemben, hogy édeset is kellene sütni, mégiscsak az a hagyományos. Elég hamar kialakult bennem, hogy mézes krémsajttal fogom megkenni a leveles t… Tovább
  • Éjjel-nappal minitorták Megint Nigella és megint az “istennős” süteményes-könyv. Egyszerűen nem is értem, miért lapozom végig az egész könyvet, ha aztán úgyis a csokoládés fejezetnél kötök ki. Nem mintha a többiben nem lennének jó receptek, de ami… Tovább
  • Kávés minitorták A kapucsínós változatot már többször elkészítettem Nigella házi istennős könyvéből, most a mellette lévő oldalon lévő másik kávés-csokis cupcake volt soron. Igazából meglehetősen nehéz dönteni, hogy melyik a jobb a kettő kö… Tovább
  • Diós rudak Komolyan már én érzem rosszul magam, amikor eszembe jut/leírom, hogy “megint egy Stahl Judit recept ami nem a legjobban működik úgy, ahogy a könyvben le van írva”. És ez tényleg nem az én nyomorékságom rosszindulatom. Úgy g… Tovább
  • Oreo keksz házilag Mandy receptje volt az utolsó csepp a pohárban, hogy akkor én ezt itt-és-most megcsinálom. Hatalmas pro hogy tök jól lehet hozzá használni a McDonaldsban lőtt Tom&Jerry-s sodrófát, kontra, hogy nekem túl édes a töltelék… Tovább

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyönyörű lett!!!!És biztos nagyon finom is!Páromnak tuti ízlene, imádja a rumos dolgokat, én már kevésbé.