2010. március 29., hétfő

Minestrone (vagy legalábbis valami olyasmi)

Sajnos a zöldségleveseket nem tudom olyan szépen fényképezni, mint szeretném, ezért nem is tenném ezt most ki. A minestrone receptekkel az a bajom, hogy általában kell hozzájuk tíz különböző zöldség, de mindegyikből csak egy picike, és a kész étel 8-10 adag. Ez egy kétszemélyes háztartásban, miniatűr fagyasztóval kivitelezhetetlen. Ezért csak olyan alapanyagokat használtam, amiből lehet keveset is venni, illetve akad a fagyasztómban (mirelit zöldborsó és megtisztított angolzeller kell legyen nálam).

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb gomba
  • 6 szelet bacon
  • 1 hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • 40 dkg-os fehérbab konzerv
  • 40 dkg darabolt paradicsomkonzerv vagy 2-3 dl dobozos sűrített paradicsom
  • 2 marék zöldborsó
  • 1 liter zöldségalaplé (szárított zöldségkeverékből is jó)
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • reszelt sajt, vagy mozzarella a tálaláshoz

A hagymát és a szalonnát apróra vágom, egy nagy (3 literes) fazékba teszem, és megsütöm (ha szükséges, öntök alá egy kis olajat). Miután a hagyma üvegesre párolódott, mellédobom a felkarikázott szárzellert, és a kockákra vágott répát. Átforgatom, pár percig együtt sütöm őket, majd felöntöm a paradicsommal és a zöldségalaplével. Lefedve 15 percig főzöm, és közben felkarikázom a gombát. A leveshez adom a leszűrt babot, a borsót, a gombát, és annyi vizet, hogy tele legyen a fazék, majd még 6-8 percig főzöm. Végül belekeverem a petrezselymet, és ha szükséges megsózom. Reszelt sajttal, vagy mozzarella darabokkal tálalom.

4 egytálételnek beillő adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Borsó-hummusz – “Végigfőzni a Meatless-t” Ennyire elképesztő színe van :-)A legtovább a friss borsó megpucolása tartott, ami utána következik, már gyerekjáték.Mivel a borsót blansírozni kell, szerintem valami jóféle felengedett mirelit borsóból is jó kell legyen, me… Tovább
  • Olasz zöldségleves tortellinivel Ismét az aktuális (magyar) GoodFood-ból főztem – szokás szerint némi változtatással, és ahogy elnézem az elmúlt hetek termését, ismét levest. Úgy tűnik mostanában leves-fronton újítgatok leginkább. Találtam a levestészták-le… Tovább
  • Borsópüré II. Nyár elején az Óbudai Trófeában nagyon jó borsópürét ettünk, anyámnak azt árulták el róla, hogy az összeturmixozott borsó besamellel van összekeverve. Már akkor elhatároztam, hogy ezt megcsinálom. A korábbi borsópüré-próbál… Tovább
  • Zöldséges tojásos donburi – “Végigfőzni a Meatless-t” Némi rizs, tojás és sok zöldség. Ilyeneket esznek a vegák. Meg én, amikor épp nem eszem húst – a héten mindig több a húsnélküli napok száma, mint a húsosaké. Olyan hülye, kérdés, az hogy de ha nem eszel húst, akkor mit eszel… Tovább
  • Pásztorpite-sajtos makaróni (shepherds mac) Van pár szuper új szerzeményem. Az egyik egy szakácskönyv, amit teljes egészében a mac’n’cheesenek szenteltek az írók. Csodálatos. Abszolút csodálatos. Egy másik pedig a Mickey Egeres habverőm. Amivel nyilvánvalóan még jobba… Tovább

3 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Én is nagyon csípem a minestrone leveseket. Nagy adaggal kell belőle főzni, akkor lesz jó!

Ami a fotózást illeti, bár nem vagyok nagy ász, a leveseket tényleg nehéz. Azt szoktam csinálni, hogy fogok egy szebb tányért, kanalat, stb. és azt mutogatom, nem direkt a levest.

Lilla írta...

pláne az yilen leveseket, amik nem átlátszóak, csaka felső 2-3 mm-erük soso áttetszik. egy jó sűrű "matt" krémlevest annyival könnyebb!

GasztroRéka írta...

5 l alatt nekem még nem sikerült minestrone-t főznöm,így egy része mindig a fagyasztóba került.:)