2010. március 29., hétfő

Minestrone (vagy legalábbis valami olyasmi)

Sajnos a zöldségleveseket nem tudom olyan szépen fényképezni, mint szeretném, ezért nem is tenném ezt most ki. A minestrone receptekkel az a bajom, hogy általában kell hozzájuk tíz különböző zöldség, de mindegyikből csak egy picike, és a kész étel 8-10 adag. Ez egy kétszemélyes háztartásban, miniatűr fagyasztóval kivitelezhetetlen. Ezért csak olyan alapanyagokat használtam, amiből lehet keveset is venni, illetve akad a fagyasztómban (mirelit zöldborsó és megtisztított angolzeller kell legyen nálam).

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb gomba
  • 6 szelet bacon
  • 1 hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • 40 dkg-os fehérbab konzerv
  • 40 dkg darabolt paradicsomkonzerv vagy 2-3 dl dobozos sűrített paradicsom
  • 2 marék zöldborsó
  • 1 liter zöldségalaplé (szárított zöldségkeverékből is jó)
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • reszelt sajt, vagy mozzarella a tálaláshoz

A hagymát és a szalonnát apróra vágom, egy nagy (3 literes) fazékba teszem, és megsütöm (ha szükséges, öntök alá egy kis olajat). Miután a hagyma üvegesre párolódott, mellédobom a felkarikázott szárzellert, és a kockákra vágott répát. Átforgatom, pár percig együtt sütöm őket, majd felöntöm a paradicsommal és a zöldségalaplével. Lefedve 15 percig főzöm, és közben felkarikázom a gombát. A leveshez adom a leszűrt babot, a borsót, a gombát, és annyi vizet, hogy tele legyen a fazék, majd még 6-8 percig főzöm. Végül belekeverem a petrezselymet, és ha szükséges megsózom. Reszelt sajttal, vagy mozzarella darabokkal tálalom.

4 egytálételnek beillő adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tejszínes-paradicsomos penne Közel egy hétig, legalább 6-7 boltban vadásztam a cserepes bazsalikomot, de nem sikerült egyetlen épkézláb példánnyal sem találkoznom – egy helyen volt egy, láthatóan beteg növény. Ez meglehetősen bosszantó, mert nem ártot… Tovább
  • Paradicsomos húsgombóc Elég hihetetlen, hogy megkívántam a paradicsomos húsgombócot, mert nem az az étel, amiről alapesetben eszembe jut, hogy ’hú, de ennék belőle’. Pedig egyszerű és gyors is, és mivel egy liter paradicsomlé van benne, azzal ál… Tovább
  • Cukkini lepény camembert-rel Végre elindult lefelé a cukkini ára és a paradicsomok is pirosak, nem csak sápadt narancssárgák. Kinéztem rengeteg paradicsomos receptet, most végre elkezdhetek tobzódni bennük. Biztos borzasztó szentségtörés, de zsírszegé… Tovább
  • Paradicsomos hagymaleves Maradt a vöröslencsés kenyérből pár szelet, magában már nem lett volna jó, mindenképp meg kellett pirítani. Hagymalevesre gondoltam mint felhasználási módra, de nem a szokásos franciát akartam elkészíteni, úgyhogy rögtönöz… Tovább
  • Gnocchi paradicsomszósszal és ricottával Két kedvenc a napokban: ricotta és gnocchi. Csak kár, hogy a paradicsom annyi levet engedett, és nem volt kedvem órákig főzni a 26-27 fokos lakásban, így nem lett olyan esztétikus, mint szerettem volna. Hozzávalók: 1… Tovább

3 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Én is nagyon csípem a minestrone leveseket. Nagy adaggal kell belőle főzni, akkor lesz jó!

Ami a fotózást illeti, bár nem vagyok nagy ász, a leveseket tényleg nehéz. Azt szoktam csinálni, hogy fogok egy szebb tányért, kanalat, stb. és azt mutogatom, nem direkt a levest.

Lilla írta...

pláne az yilen leveseket, amik nem átlátszóak, csaka felső 2-3 mm-erük soso áttetszik. egy jó sűrű "matt" krémlevest annyival könnyebb!

GasztroRéka írta...

5 l alatt nekem még nem sikerült minestrone-t főznöm,így egy része mindig a fagyasztóba került.:)