2010. március 20., szombat

Rakott tőkehal

rakotthal2

Tőkehalat még sosem vettem ezelőtt, egy alkalom után a tapasztalatok: kiolvasztás közben elég sok vizet engedett magából, sütés előtt ezért érdemes felolvasztani, különben főzés lesz a dologból, az eddig elfogyasztott két szeletben nem volt szálka (a csomagolás állítása szerint „gyakorlatilag szálkamentes”), erősebb halszaga van, mint a pangasiusnak, de talán gyengébb, mint a lazacnak.

Hozzávalók:

  • kb. 25 dkg tőkehalfilé (ha fagyasztott, felolvasztva)
  • 15 dkg karfiol
  • 1 nagy lilahagyma
  • 2,5 evőkanál liszt
  • 50 dkg burgonya
  • 3 dl tej
  • 2-3 evőkanál vaj
  • 1 maréknyi reszelt sajt
  • só, bors

A lilahagymát félbe, majd karikákra vágom, a tőkehalat felkockázom, és a karfiolt kis rózsákra szedem. A burgonyát meghámozom, kb. 4 mm vastag karikákra vágom, és forrásban lévő vízben 10 percig főzöm, majd leszűröm, és félreteszem. A vajat felolvasztom, pár percig sütöm benne a hagymát, majd megszórom a liszttel, és egy percig kavargatva együtt pirítom őket. Folyamatos keverés mellett felöntöm a tejjel, belekeverem a halat és a karfiolt, sózom, borsozom, és kb. 10 percig főzöm. Egy tűzálló tál aljára teszem a burgonyaszeletek felét, rákanalazom a halas mártást, befedem a maradék burgonyával, megszórom a sajttal, és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30 percig sütöm. A sütőből kivéve, forrón tálalom.

2 nagy vagy 3 kisebb adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Lazacos üvegtészta Volt még egy szelet lazac a fagyasztóban, amit most nem sütve akartam elkészíteni, hanem valamilyen más formában. Nem volt határozott elképzelésem, csak az, hogy nem grillezem/sütőben sütöm. Az nyilvánvaló volt, hogy lazac… Tovább
  • Rakott tőkehal Tőkehalat még sosem vettem ezelőtt, egy alkalom után a tapasztalatok: kiolvasztás közben elég sok vizet engedett magából, sütés előtt ezért érdemes felolvasztani, különben főzés lesz a dologból, az eddig elfogyasztott két … Tovább
  • Lazac avokádóval és grapefruittal A múlt héten bevásároltunk avokádóból, és gyorsan kellett velük kezdeni valamit, mert elérték a megfelelően érett állapotot. Volt a fagyasztóban lazac, úgyhogy már csak egy érett vörös húsú grapefruitot kellett hozzá venne… Tovább
  • Tőkehal petrezselyem-mártással A halról nem tudok saját véleményt alkotni, az egyszemélyes közönségnek szokás szerint nagyon ízlett, a petrezselyem-mártást viszont megkóstoltam. Elképesztően jó lett. Biztosan fogom máshoz is készíteni, mert igazán kár l… Tovább
  • Mozzarellás tőkehalfilé Volt még itthon egy kb. 12 dekás tőkehal-szelet, amit nem akartam sem panírozgatni, sem lisztbe forgatni, és úgy megsütni. Nem mintha baj lenne, ezekkel a módszerekkel, de nem volt kedvem se a tűzhely mellől figyelni, hogy… Tovább

2 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Ezt ki fogom próbálni, nemrég vettem tőkehalat. Mondjuk az enyémben volt pár szálka - a "farka" felőli végén, gondolom nem sikerült jól levágni -, de nem volt vészes :)

Lilla írta...

a második adagban nekünk is volt egy kevés, biztos másik része volt. (abszolút nem értek a halakhoz :-))