2010. április 9., péntek

Fokhagymás-babos pulyka

babospulyka1

Nagyon egyszerű, és kevés ügyködést kívánó babos egytálételt főztem – ráadásul túl sok edény sem kell hozzá, újabb piros pont. Elég sokat, két órát kell eltöltenie a sütőben, én fél óránként ellenőriztem, de ez végül feleslegesnek bizonyult, mert végig volt rajta elég lé, és a sütőben főzésnek köszönhetően nem kell attól félni, hogy odaég az alja. Pulyka helyett lehet csirkéből is készíteni, de inkább filézett combból, mint mellből, hogy ne legyen a hús túl száraz.

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg pulykamellfilé, kb. 4x4x4 cm-es darabokra vágva
  • 40 dkg száraz tarkabab – minimum egy fél napra beáztatva
  • 25 dkg gomba
  • 2 nagy hagyma (8 kicsi jobb lenne, de én azt soha sehol nem találok)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl fehérbor
  • 2,5 dl csirke alaplé
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors
  • 1 szál angolzeller
  • kakukkfű
  • 1 babérlevél

A gombát felszeletelem, a hagymákat 8-8 darabba vágom. Egy nagy fazékban 3 evőkanál olajat hevítek, és pár percig sütöm rajta a húst, majd kiszedem őket egy tányérra. A visszamaradó olajhoz öntöm a maradék olajat, és 4-5 percig párolom rajta a gombát, a hagymát és a zúzott fokhagymagerezdeket. Visszateszem a fazékba a húst, megszórom a liszttel, alaposan összekeverem, majd felöntöm a borral és az alaplével. Sózom, borsozom, beleteszem a zellert és a babérlevelet, és előmelegített sütőben, 150 fokon, 2 órán át párolom. Kiszedem a babérlevelet (a zeller nekem teljesen szétfőtt), és fogyókúrázóknak magában, a többieknek friss kenyérrel tálalom.

4-5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gombás sült rizs – Végigfőzni a “Meatless”t Avagy shiitake fried rice. A shiitake egy nagyon finom ázsiai gomba, a fried rice pedig azt takarja, hogy a korábban megfőzött rizst, wokban összeforgatjuk a zöldségekkel, fűszerekkel, tojással (vagy tofuval vagy hússal - me… Tovább
  • Húsgolyós-gombás tészta Mostanában nem nagyon főztem, vagy “ismételtem” vagy csak túl fáradt voltam fotózni. Ennél azonban minden összejött, volt időm (és kedvem) a golyók formázásához, a gomba felszeleteléséhez ééééés még fotóztam is. És nagyon jó… Tovább
  • Gnocchi sültpaprika-szósszal (vegán) Új szelek fognak fújni a blogon, az eddiginél jóval több (a majdnem semminél nem nehéz többnek lenni) vegán recept lesz. “Egyesek” – nem én, én még mindig kétpofára eszem a “mac and cheese”-t – allergiásak a tejfehérjére, ú… Tovább
  • Gombás-gesztenyés mini piteEgyik nap munka után el kellett ütnöm egy csomó időt, mert elfelejtettem kulcsot vinni magammal, és meg kellett várjam Levit, hogy visszaérjen vidékről.Kínos.De volt egy előnye. Unalmamban bementem egy könyvesboltba, és hossz… Tovább
  • Zöldséges tojásos donburi – “Végigfőzni a Meatless-t” Némi rizs, tojás és sok zöldség. Ilyeneket esznek a vegák. Meg én, amikor épp nem eszem húst – a héten mindig több a húsnélküli napok száma, mint a húsosaké. Olyan hülye, kérdés, az hogy de ha nem eszel húst, akkor mit eszel… Tovább

0 megjegyzés: