2010. április 30., péntek

Meggyes-zabpelyhes szelet

meggyes1[2] 

Omlós tészta, lekvár és ropogós zabpelyhes morzsa, tökéletes reggelire egy tejeskávéval, vagy uzsonnára teával. Egy kicsit több edény kell hozzá, mint amit ideálisnak tartok, de egyszerű elkészíteni, nyugodtan be lehet vonni akár a gyerekeket is. Bármilyen – elsősorban piros – lekvárral jó, áfonyával, málnával, ribizlivel…

Hozzávalók:

A tetejére:

  • 5 dkg vaj
  • 7,5 dkg barnacukor
  • 7,5 dkg liszt
  • 2,5 dkg zabpehely
  • 2,5 dkg napraforgómag

A tésztához:

  • 4 dkg vaj
  • 2 nagy vagy 3 kisebb tojás
  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só, (fahéj)
  • 2 dl tejföl
  • kb. 40 dkg meggylekvár

Először összeállítom a tetejére kerülő morzsát: megolvasztom a vajat, majd először a zabpelyhet és a napraforgómagot, majd a cukrot és a lisztet keverem bele egy villával. Beteszem a hűtőbe, amíg a többi résszel elkészülök. A sütőt előmelegítem 180 fokra (alsó-felső sütéssel), és egy kb. 20x30 cm-es tepsit kivajazok, és kiszórok liszttel. A tésztához a lisztet, a sót, a porcukrot és a sütőport egy tálba szitálom, és összekeverem. A vajat megolvasztom, belekeverem a tejfölt és a villával enyhén felvert tojásokat. A tejfölös keveréket a liszthez öntöm, és alaposan összekeverem. A tésztát a tepsibe öntöm, és elsimítom a tetejét. Kiskanállal a tetejére adagolom az alaposan összekevert lekvárt, majd egy késsel óvatosan kicsit összekeverem a tészta felszínével. Egyenletesen a tetejére szórom a zabpelyhes morzsát, és kb. 30 perc alatt megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd szeletekre vágva tálalom.

Kb. 20x30cm-es tepsinyi lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Pilóta cupcake aka minitorta/muffin… … azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arr… Tovább
  • Kókusztejes meggyleves (glutén- és tejmentes) Nem vagyok egy nagy gyümölcsleves rajongó, nem szeretem se a fahéjat, se a szegfűszeget, se a bennük található gyümölcsök nagy részét (szilva, magozatlan meggy és cseresznye, főtt alma, szőrös őszibarack)… tudom, velem se k… Tovább
  • Sült alma (‘apple fritter’) Kicsit rám jött mostanában a ‘junk-food’-evés, meg kókadozott is itthon két alma, a két dolog kombinálása meg erre vezetett… Mentségemre szóljon, hogy ez nagyrészt a vacsorát jelentette, nem egy három fogásos ebéd után tünt… Tovább
  • Kókuszos tejberizs karamellizált mangóval Tej- és liszt allergiásoknak tökéletes desszert – se liszt, se tejtermékek, és a kókusztejben főtt tejberizs legalább olyan finom, mint a hagyományos, tejes változat. Mi reggelire ettük, ezért a rizst már este megfőztem, hog… Tovább
  • Nacho babbal és sült paprikával Mostanában jó sok ‘comfort-food’-ot ettünk, a “környékbeli” cukrászdákat is elkezdtük tesztelni. És hát eddig nem annyira nagyon fényes a helyzet. Nem tudom, hogy érdemes-e kell-e nekik külön posztot szentelni. Mindenesetre… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hú nagyon jól hangzik és irtó guszta!
Szerintem barackos verzióban is megállná a helyét, a napraforgóhoz jól illik a sárgabarack íze!
DeeDee

Lilla írta...

némileg elfogult vagyok a piros lekvárokkal szemben... most ráadásul meggy-napjaim vannak (az eper mellett) :-)