2010. április 26., hétfő

Nagy esküvői torta teszt – 3. rész

Az előzmények itt, itt és itt.

A tegnapi nappal végre lenyomtuk az összes pomázi cukrászdát. A kép roppant vegyes, a tök jótól a borzalomig minden volt. Sőt, ami nekem ennél sokkal meglepőbb, hogy egy cukrászdán belül is micsoda eltérések vannak, az egyik torta egészen jó, a másik viszont csak némi tuszkolással és vizes öblítéssel megy le.

Most még a szokásosnál is többen, 7-en voltunk, lassan az egész násznép a tortát fogja kóstolni.

Lássuk a “medvét”: Maroni cukrászda, Pomáz

Ami szerintem vicces, hogy a cukrászda neve maroni, ami gesztenyét jelent, de gesztenyés sütemény szerintem nem volt. :-)

Sokféle torta, sütemények, többféle sós, és fagyispult, amit nem néztem meg, amikor mi ott voltunk egy fickó fagyiztatta meg a gyerekeit, azaz vasárnap fél 11-11 körül nem volt túl nagy tömeg (bezzeg eggyel odébb a virágosnál, oda alig fértünk be). Csökkentett szénhidráttartalmú sütemény kétféle volt, részletes tápanyagtáblázattal, ez valami egységes dolog lehet, mert ugyanilyen matricát láttam a másik két egységben is. Laktózmentes még elméletben sem létezett – persze ha minden műanyagból van, akkor minden laktózmentes. Szép leülős rész van bent, és kint is van néhány asztal és szék. És lehet fizetni melegétel utalvánnyal, amit csak akkor láttunk meg amikor kijöttünk (“szerencsére” itthon hagytuk a játékpénzt). És van honlapjuk, ami vicces, hogy 2010-ben még “extra” nem pedig természetes, magától értődő dolog, de ez van.

Sósak

Ezeket elfelejtettem lefotózni – ennyi eszem van na...

“Vágott sajtos” (szerintem homoksüti)

Ez biztos mindenkinek ismert elnevezés, én csak lestem, hogy milyen hülye név már ez. Mondjuk még a neve a legjobb. Eddig ez volt a legmegosztóbb cucc amit ettünk. Én egy rohadt nagy nullát adtam, szerintem iszonyatos volt, gyakorlatilag mintha homokot ettem volna, az első harapásra szétporladt az egész, és felcuppant a szájpadlásomra. Rémes úgy kellett onnan “leöblögetni”. Levinek és öcsinek viszont marhára tetszett, öcsém képes volt 9 pontot adni rá a 10-ből (skandallum!!!!). Állítólag az előre becsomagolt, közértes verziója még ennél is rémesebb.

A pontszámok: 0, 3, 5, 6.5, 9, 2, 3.

Az átlag: 4 (szerintem 4-gyel több, mint amit érdemel).

Húsos hasé

A többiek szerint kolbászkrémes. Szerintem erre csak a színe utal, olyan semmilyen beazonosítható hús ízű. Nem volt rossz, különösen az előző fényében.

A pontszámok: 6, 5, 3, 6.5, 6, 5, 8.

Az átlag: 5.6.

A torták

Bounty torta

IMG_5112

Elképesztően erős kókuszillat, ami nyilvánvalóan aromából származott. Ez nagymértékben levont az élvezeti értékéből. Mert amikor már minden sarkon van kókuszreszelék és kókusztej, sőt még kókusztejpor is, akkor ne már aromától legyen kókuszos a sütemény. Bár voltak benne csokoládé-csíkok is, én annak egyáltalán nem éreztem az ízét.

A pontszámok: 6, 4, 4, 6, 8, 5, 6.

Az átlag: 5,6.

Cookies torta

IMG_5115

Bár az Eszterházy torta éppen hogy megelőzte, ez volt a cukrászda kellemes meglepetése. Az általában minden tortára jellemző negatívum, hogy száraz a piskóta itt nem volt meg – ahogy elnéztem meglocsolták valamivel a rétegeket – igazán alkalmazhatnák a többi fajtánál is, vagy megtanulhatnának piskótát sütni. alulról a harmadik réteg a sötét volt a csúcs az egészben, csokoládészósz apróra tört csokis keksz darabokkal.

A pontszámok: 6.5, 8, 7, 8, 8, 8, 7.

Az átlag: 7,5.

Trüffel torta

IMG_5117

Bár a képen nem látszik, közelről szemrevételezve észrevettük, hogy van benne valamilyen mag. És baromira nem mindegy, hogy mi az a mag, mandula mogyoró vagy dió, mert van, aki allergiás a dióra. És az sem fun, ha felhólyagosodik a szája, de az meg végképp nem, ha anafilaxiás sokkot kap. Szóval Levi ezt kihagyta, mi pedig 6-an nem tudtuk megmondani még akkor sem, amikor a végére értünk, hogy ebben akkor mi volt, olyan kevés volt belőle (akkor meg mi a fenének). egyébként nem maradt le semmiről, mert nem volt jó (de volt még rosszabb is).

A pontszámok: 3, 3, 2.5, 3, 3, 5.

Az átlag: 3.3.

Csokoládétorta

IMG_5113

Na ehhez képest még a trüffeltorta is jó volt. Ocsmány vajkrém, már ha vaj lenne… Szóval cukros margarin, ami bevonja az ember száját belülről, kb. mosogatószeres vízzel kellett volna öblögetni. Se csokoládé se kakaó íze nem volt, csak cukor minden mennyiségben. Ráadásul nem vagyunk túl édesszájúak, hála az erdélyi beütésű koszton való felnövésen. A margarin – kevés gagyi kakaó – sok cukor nem tortakrém!!!

A pontszámok: 0, 3, 3, 3, 3, 3, 3.

Az átlag: 2.6.

Eszterházy torta

IMG_5118

Elsőre az volt az érzésem, hogy ‘úá’ ez végre tök jó, ez talán az eddigi 3 Eszterházyból a legjobb (mondjuk a második körös versenyzőnél nem nehéz jobbat produkálni), kapott is csomó pontot, aztán az volt az utóérzésem, hogy ez iszonyat édes volt, nem megy ki a cukor a számból. Valószínűleg sokat dobna rajta a cukor csökkentése, ha befutó közelbe kerülne esetleg, akkor mindenképpen kell egy Eszterházy-kört tartani a döntéshez.

A pontszámok: 8.5, 8.5, 9, 9, 6, 6.

Az átlag: 7,8.

Fekete erdő torta

IMG_5114

Ha esetleg eddig nem lenne világos, én osztom a nullákat. Mivel érzésem szerint a többiek nem pontozzák elég alacsonyra a rémségeket (1-t, 2-t alig adnak, általában 3-ról indítanak, ennél a tortánál azért kivételt tettek), kicsit korrigálnom kell az eredményeket a realitások felé. Plusz amire 0-t adok, az tényleg botrányosan rossz is. Az első falat: mi a franc ez, fahéjtorta????? Ha van valami, amivel ki lehet kergetni a világból, az a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér és a római kömény. Utálom, elmondhatatlanul. A többieknek sem tetszett, és ők nem tartják az ellenségüknek a fahéjat, ebből is látszik, hogy ez a darab bizony több sebből vérzett. Nagyon szembetűnő volt benne a piskóta szárazsága, és az egész ízetlen és rossz volt. A jobb cukrászdai fekete erdőkhöz képest is gyenge, nem csak az enyémhez viszonyítva.

A pontszámok: 0, 2, 1.5, 2, 5, 3, 2.

Az átlag: 2.2.

Karamelltorta

IMG_5119

Ez nézett ki a legjobban, ezért hagytuk a végére, aztán a külcsín persze nem váltotta be a várakozásokat, szebb volt, mint amilyen jó. Azt gondolná az ember, hogy karamellt nem nehéz készíteni, csak némi cukrot kell hevíteni, semmi extra eszköz és alapanyag nem kell hozzá. ehhez képest nem volt karamell íze. Színe volt, de az íz nem volt kellően erős. Én ráadásul vártam bele egy nyúlós karamellréteget (volt benne elég réteg, lehetett volna ilyen az egyik), de nem volt. se ropogós, se nyúlós karamell, se grillázs, csak a jellegtelen ízű barna krém. Egyértelműen csalódás.

A pontszámok: 6, 5, 5.5, 7, 6, 6, 5.

Az átlag: 5.8.

Összességében a cookies torta jó, azért érdemes visszamenni máskor is, az eszterházy édesszájúaknak jó lehet,de amúgy nem biztos, hogy egy egész szelet lemenne belőle a rengeteg cukor miatt, mivel egyhatod szelet után is azt éreztem, hogy túl sok a cukor. A többi felejtős, inkább saját süti, mint ezért kilépni a házból (és ez nem is a “falu másik farkán” van).

A következő szerintem a Daubner.

5 megjegyzés:

little-mermaid írta...

Kedves Lilla!

Először is nagyon tetszik a blogod, régóta olvasgatom. Másodszor pedig ajánlani szeretném nektek a Zazzi cukrászdát Solymáron. Szerintem érdemes kipróbálni.

Üdv:
Cinti

szazala írta...

Nagyon kritikus vagy,és ez jó!Éppen ezért engem is érdekelne,hogy mi a véleményed a Zazziról.(Nem ,mintha esélyem lenne eljutni oda,viszont a képek,amiket látok tőlük,nagyon guszták).A gondolattal már eljátszottam,hogy ha egyszer nyerek a lottón,és a gyerekeim esküvőre adják a fejüket,akkor onnan hozatnám az édességet:)
A remény...........

Lilla írta...

a zazziról el is feledkeztem, pedig a dombon át solymár sincs túl messze pomáztól.
az biztos, hogy kritikus vagyok :-) de sztem kb. 14 éve sütök piskótákat, és csinálom a tortákat, és soha egyik sem lett olyan elcseszett, rossz ízű, mint ezek a cukrászdaiak. keménység problémák néha vannak, mert nem vagyok hajlandó zselatint használni, mert gusztustalan, de ez már legyen az én bajom.
ezért baromira zavar amikor a "hivatásosok" ilyen szarokat sóznak rám (és ebből meg tudnak élni, ami külön botrány).

szazala írta...

Mostanában nem sütök,ugyanis 70kg leadása a cél(sajnos ez nem vicc:(),így a gyerekeimnek mondtam,hogy ha sütit ennének,menjenek cukrászdába.A fiam,és a barátnője így is tettek,de ugyanezt mondták,amit Te!Fel voltak háborodva,hogy baromi drágán milyen sz.rt kaptak!Elkényeztettem őket ezen a téren!(is)

Orsi írta...

Kedves Lilla!

Én 2,5 éve költöztem ide Pomázra és nekem is komoly gond volt itt jó cukrászdát találni, sőt még az is gondot okozott, hogy találjak, furcsa, hogy egy 17 ezres városban alig van pár belőlük. Mivel este 7 körül érek haza, akkor már nincsenek nyitva, így mindig Budapestről hoztam, főleg a Czinielből. Valóban drága de finom és lehet rá mindig számítani. A Daubnerben a hagyományos ízek nagyon jók, de semmi extra, viszont még drágább, mint a Cziniel. A Horvát árban a Daubnerrel vetekszik, nagyon extra dolgokat is meg tudnak csinálni, de aszemélyzet nem túl késséges és nekem nagyon édes is volt. Akkoriban nyílt a Maróni, mikor ideköltöztem, akkor még jó volt kb. fél évig, azóta viszont vagy tulaj, vagy cukrász váltás volt és csak egy fagyira térek be. A környéken Budakalászon van még egy jó cukrászda az ürömi elágazásnál egy hentesbolt mellett, illetve Békáson a fenti részen egy kis egyszerü cuki, az Interpar környékén egy panelház aljában. Nem puccos, de a fagyijuk még díjakat is nyert. Nekem nagy kedvencem a Vanillin, több helyen is van pesten, de neked most nem esik útba.
Jó keresgélést! Orsi