2010. április 20., kedd

Póréhagymás rakott burgonya

Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell sütni, az összeállítása azonban szerencsére igen gyors, és nem kell előfőzni a hozzávalókat, tehát túl sok edény sem kell hozzá.

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg burgonya
  • kb. 10 dkg sonka
  • 1 póréhagyma
  • 1,5 dl zöldségalaplé
  • 2,5 dl tej
  • 1 kis babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 marék reszelt sajt
  • kevés vaj

A tejet, az alaplevet, a zúzott fokhagymát és a babérlevelet egy kisebb fazékba teszem, felforralom, majd félreteszem. a póréhagymát és a burgonyát megtisztítom, és kb. 7 mm vastag szeletekre vágom. A sonkát felkockázom, egy tűzálló tálat kivajazok, és a sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeveréssel). Felváltva a tálba teszem a burgonyát, a póréhagymát, és a sonkát, és végül ráöntöm a tejet. A babérlevelet a közepére teszem, megszórom a reszelt sajttal, lefedem alufóliával, és kb. 30-40 percig sütöm. Ha már a burgonya kezd puha lenni, leveszem a fóliát, és még 30 percig sütöm, majd tálalom.

2 nagy adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldborsós, csirkés rizottó Rengeteg mirelit borsó van a mini fagyasztómban, ezért folyamatosan borsós ételekben gondolkozom, a nagy töprengésben rájöttem, hogy borsós rizottó még nem volt. Ezen sürgősen változtatni kellett, úgyhogy főztem egy adagot… Tovább
  • Keleti tojásos sült rizs Gyors ázsiai egytálétel. Lehet hússal, hús nélkül, vagy akár rákkal is készíteni, én csak egy kevés húsos szalonnát használtam hozzá. A szállítást és a melegítést is jól bírja, egyszóval tökéletes hétköznapi fogás. Hozzáv… Tovább
  • Fokhagymás burgonyapüré A sült oldalas mellől is ismerős, krémes, sült fokhagymával ízesített burgonyapüré. Az elsőre rémisztőnek tűnő fokhagymamennyiség senkit se tévesszen meg, kell bele ennyi, hogy lehessen érezni az ízét, mert az egy órás süt… Tovább
  • Uborkasaláta Anyám egyik barátnőjétől van a recept, nem szoktam salátát enni a főételhez, savanyúságot, pedig egyenesen soha, ez az uborkasaláta azonban bármikor jöhet. Ebben valószínűleg része van a tetejére kanalazott tejfölnek is, m… Tovább
  • Curry-s, kókusztejes bableves Tartalmas babos-csirkés leves, de nem a megszokott fajtából, hanem a már sokszor éltetett kókusztejes-chilis vonalon. Mindig tartok a kamraszekrényben pár bab- és kókusztej konzervet (a kukorica és a paradicsom mellett), m… Tovább

0 megjegyzés: