2010. május 5., szerda

Kakukkfüves-sajtos muffin

muffin1

Az ilyen sütemények miatt irigylem az angolok ötórai teáját, lenyűgöznek a könyvek leírásai a forró teáról, a tejszínes süteményekről, az uborkás- és lazacos szendvicsekről és a sütőből frissen kivett muffinokról. Ha valaha uzsonnát rendeznék, ez a sajtos muffin biztosan szerepelne az étlapon (a másik tuti befutó az ún. ’victoria sponge cake’, ami egy vajas piskóta lekvárral és vajkrémmel vagy tejszínnel összeragasztva).

Hozzávalók:

  • 1 csésze liszt
  • 1 csésze zabpehely
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál olvasztott vaj
  • fél csésze apróra vágott sajt (lehetőleg füstölt)
  • 1 közepes hagyma
  • kb. fél teáskanál só
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 3 evőkanál napraforgómag + a tetejére
  • 1 tojás
  • 1 csésze tej

A zabpelyhet aprítóval kb. dara finomságúra darálom, és a liszttel, a sütőporral, a sóval, és a kakukkfűvel együtt egy tálba teszem, és alaposan elkeverem. A megtisztított hagymát apróra vágom (az aprítóval, ha már kéznél van), és a sajttal és a napraforgómaggal együtt a liszthez adom. Végül belekeverem a vajat, a tojást és a tejet. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel), és egy 12 lyukú muffin tepsit kivajazok, és kiszórok liszttel (papírral még sosem sikerült jól ez a muffin). A tésztát elosztom a tepsi mélyedéseibe, megszórom napraforgómaggal, és kb. 25 perc alatt megsütöm. Frissen, melegen a legfinomabb.

12 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vaníliás koszorú Klasszikus teasütemény, biztosan mindenki ismeri, szerintem minden kézzel írt receptes füzetkében benne van. Sőt egy szakácskönyvben olyan verziót is láttam, hogy kevés baracklekvárral kell csak összeragasztani, és utána f… Tovább
  • Fehércsokoládés-meggyes sütemény „Vasárnapra kell sütemény”, mivel ez fix és megváltoztathatatlan, ezért csak egy zöldséges-húsos levest szoktam elé főzni, hogy ne dudorodó pocakkal kezdődjön utána a hét. A magában is finom, tejcsokoládés kevert tészta és… Tovább
  • Narancskrémes piskótatekercs Alapvetően karácsonyi sütemény, alternatívája a klasszikus, csokoládés fatörzsnek. Szerintem azonban annyi süteményt nem lehet pár nap alatt végigenni, ahány a karácsonyi szakácskönyvekben és újságokban van, néhányat el ke… Tovább
  • Tésztasaláta A tésztasaláta nagyon jó „találmány”, másnap is tökéletes, azaz lehet vinni munkába vagy iskolába, egyszerűen elkészül, és általában több zöldséget és kevesebb tésztát tartalmaz, mint egy hagyományos tésztaétel. Persze ezt… Tovább
  • Sajtos sárgarépa-fasírt A sárgarépa az egyik kedvenc zöldségem, nagyon változatosan felhasználható, készülhet belőle főzelék, leves, püré, vagy akár fasírt is. Érdemes minél gyakrabban beilleszteni valamilyen formában az étrendbe, mert fontos vit… Tovább

3 megjegyzés:

Ami írta...

Hát igen, ezek az angolok tudnak valamit... visszagondolok az ott töltött hónapokra... és hogy még nem tudnak főzni! :)
Nagyon jó kis recept, le is mentem. A másik kedvencünk a Victoria's Cake, amilyen egyszerű, olyan nagyszerű!:)

mandy tarragon írta...

Jól hangzik :)

Névtelen írta...

Én ma gulyás mellé csináltam és nagyon fincsi volt. Köszi