2010. május 19., szerda

Négysajtos lasagne

lasagne1 A hagyományos, darált húsos raguval készülő lasagnehez képest pikk-pakk elkészül. Nem kell órákig főzni a húst, elég a sajtos besamelt többféle sajttal rétegezni (ez pedig nagyon fontos szempont, amikor kettőig suliban vagyok, és utána kell ebédet főznöm úgy, hogy az még „ebéd” legyen, ne egyértelműen vacsora). A mártásba lehet egy kis snidlinget vagy sonkát is keverni, és ha van normális paradicsom már érdemes a tetejére tenni belőle pár karikával. (és köszi Dorka)

Hozzávalók:

  • 15 vagy 18 lasagnelap (száraz)
  • 2 evőkanál vaj
  • 6 dkg liszt
  • 8 dl tej
  • reszelt füstölt trappista (nem mértem, hogy mennyi)
  • 1 mozzarella golyó
  • kb. 10 dkg gorgonzola
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió, bors
  • só (nem biztos, hogy kell)
  • reszelt parmezán (kb. 1 maréknyi)

A vajból, a lisztből és a tejből besamelt főzök, azzal a különbséggel, hogy miután felöntöttem a tejjel, beleteszem a két zúzott fokhagymagerezdet is, és azokkal együtt főzőm sűrűre. Miután levettem a tűzhelyről, belekeverem a parmezánt, és borssal és szerecsendióval fűszerezem. só szerintem nem kell bele, nekem elég sós lett a sajtoktól, aki sósabban főz, egy pici (de tényleg csak egy pici) sót is tehet a besamelbe. előveszek egy akkora tepsit, aminek az alját kitölti 3 lasagnelap, és a sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréssel, vagy alsó felső sütéssel). A tepsi aljába egy kevés besamelt teszek, rárakok 3 tésztalapot, és megkenem a tetejét besamellel, és megszórom reszelt trappistával. Ezt folytatom 5 vagy 6 rétegen át, azzal a változtatással, hogy minden második rétegre nem trappistát, hanem gorgonzolát szórok. A legfelső tésztalapot is megkenem besamellel, és szeletekre vágott mozzarellával borítom be. Addig sütöm, amíg a tetején megpirul a sajt, a sütőből kivéve pár percig pihentetem, majd forrón tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Túrós-málnás kosárka Újabb kosárformában sült sütemény. Nem „szórakoztam” se a málna, se a túró áttörésével, egyszerűen összeturmixoltam a málnát, a túróban meg amúgy sem zavarnak a kis szemcsék, amik arra utalnak, hogy túróról van szó – ezért… Tovább
  • Kürtőskalács II.Immár recepttel, nem csak magában a képek. Nagy nyári kedvencem. Elég sokszereplős elfoglaltság, apám tüzet rak, anyám tekeri a tésztát a kürtőskalácssütő fákra, én cukrozok, öcsém pedig forgatja a parázs fölött. Ezért ál… Tovább
  • Csokoládés pohárkrém Volt egy lejárat közeli tejszínem, és némi amaretti kekszem, ebből akartam minél kevesebb munkával desszertet összehozni. Nagyszerűen sikerült – már ha valaki szereti a tömény, tejszínes krémeket. Hozzávalók: 2 dl … Tovább
  • Vörösboros paradicsomleves Maradékok hasznosításának indult – bontott vörösbor, ami magában nem fogy, egy evőkanálnyi sűrített paradicsom, háromnegyed kiló fürtös paradicsom – és valami hihetetlen gazdag ízű, sűrű paradicsomleves kerekedett belőle. … Tovább
  • Meggyes crumble Az angolszászok egyik kedvelt desszertje a crumble. Egy nagyobb piteformába (vagy több kisebbe, ha úgy szeretnék tálalni) gyümölcsöt szórnak, egy egyszerű omlós tésztát morzsolnak rá, és megsütik. A puha sült gyümölcsöt na… Tovább

2 megjegyzés:

mandy tarragon írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
GasztroRéka írta...

egy falatot..hm:) van otthon két doboz lasagne lapom,na majd kipróbálom,mert sajt függő vagyok!