2010. június 8., kedd

Újfokhagymás rizottó

IMG_5307

Az alap Gordoné, azt turbóztam némi szalonnával, mert nem előételnek készítettem. Rengeteg fokhagymát raktam bele, mégsem lehetett érezni a végeredményen a fokhagyma ízét, ami engem kicsit zavart, mert elvárom, hogy ha egy ízesítő címszereplő, akkor lehessen is érezni rögtön, hogy igen ez ’ilyen-meg-ilyen’ ízű.

Hozzávalók:

  • 40 dkg kerekszemű rizs
  • 1 hagyma
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 15-17 dkg húsos szalonna (ez esetben kolozsvári)
  • 1 pohár száraz fehérbor
  • 1 liter zöldség- vagy csirkealaplé
  • 1 marék reszelt sajt (optimális esetben parmezán)
  • 1-2 evőkanál vaj
  • só, (bors)
  • jó nagy csokor apróra vágott petrezselyem
  • fél fej újfokhagyma

A hagymát apróra vágom, és a szalonnát felkockázom. Egy nagy serpenyőben vagy fazékban felhevítem az olajat, és pár percig sütöm benne a hagymát. amikor a hagyma már üveges (de nem pirult) hozzáadom a szalonnát, és kisütöm a zsírját. Közben elkezdem melegíteni az alaplevet, és megtisztítom a fokhagymagerezdeket. A zúzott fokhagymát és a rizst a hagymához adom, pár percig pirítom, majd hozzáöntöm a bort. Miután a rizs az összes bort beszívta, folyamatos keverés mellett elkezdem merőkanalanként a rizshez adni a forró alaplevet. Ha nem elég az alaplé, forró vízzel pótlom. Miután a rizs megpuhult (’al dente’-re), leveszem a tűzhelyről, belekeverem a petrezselymet, a vajat és a sajtot, sózom, borsozom, lefedve pár percig állni hagyom, majd tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Görög citromos csirke Stahl Judit gyors húsos ételek című könyvéből van a recept, kicsit nekem macerás, az idetesszük-odatesszük, mártáskészítés a végén stb., de végül is nem bonyolultak a lépések, és finom a végeredmény. Akkor mondjuk kicsit ki… Tovább
  • Csirke sáfrányos fokhagymamártással Újabb recept a gyors húsos ételek-ből, szokás szerint erősen csökkentett zsírtartalommal. Puszta kíváncsiságból kiszámoltam, hogy az eredetiben mennyi kalória van, köret nélkül 970kcal jött ki. Ami egy bányásznak vagy hason… Tovább
  • Bab-burger Néha rákattanok különböző ételekre, és rövid időn belül többfélét kipróbálok belőlük. Tudományosabban fogalmazva: „körbejárom a témát”. Most hamburger és palacsinta hetek vannak, csirkés burger már volt, ez most egy vegetári… Tovább
  • Padlizsánkrém II. Mivel az anyám padlizsánkrémjét nem tudom előállítani a másodikon, ki kellett fejlesztenem egy másikat, aminél nem a füst a fő ízesítő. Mert szerintem magában a padlizsánnak nem sok íze van, viszont a kertben füstösre grill… Tovább
  • Sült zöldséges tészta Ez anyám szerint nyilvánvalóan roppant éretlen dolog, pláne hogy közzé is teszem a gondolataimat, de az orecchiette szerintem olyan mint egy kis pesszárium, esetleg óvszer, de leginkább pesszárium. Ami elég vicces. A neve am… Tovább

1 megjegyzés:

Kajzi írta...

Szia!

A személyes véleményem az, hogy a fokhagymád vedd két felé, és a második felét a főzés legvégső fázisában tedd bele. Sokkal intenzívebb lesz az íze, amikor a meleg közegben oldódnak ki belőle az illóolajok. Akárcsak a zöldfűszereknél...

Üdv:
Kajzi