2010. november 26., péntek

Gesztenyés benyomott keksz


A múltkori lekváros-mandulás ‘thumbprint cookie’ volt az alap, kicsit változtattam a tésztán, és lekvár helyett gesztenyekrém került bele. A nem reprezentatív kóstoltatásom eredménye, hogy extrém édesszájúak tehetnek bele még cukrot (és hogy nagyon jól megy mellé a friss – jelen esetben felolvasztott mirelit – meggy).
Hozzávalók:
a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 8,5 dkg porcukor
  • fél kávéskanál szódabikarbóna
  • 20 dkg puha vaj
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csokoládé-lapocskák
  • 1 tojás
a töltelékhez:
  • fél csomag gesztenyemassza
  • kb. 1 dl tejszín
A vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a vanília-kivonatot és a tojást. Több részletben belekeverem a szódabikarbónával elkevert lisztet, 1-2 evőkanálnyi tejföllel lazítom, és kb. 2 maréknyi csokoládé-lapocskát keverek bele. Fél órára beteszem a hűtőbe. A gesztenyemasszát átnyomom a burgonyanyomón, és annyi tejszínt adok hozzá, hogy krémes legyen. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel) és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kb. 2,5 cm átmérőjű golyókat formázok, és 5-6 cm-re egymástól a tepsibe rakom (a maradék tésztát felhasználásig a hűtőbe teszem). A golyókat kicsit ellapítom, és nedves ujjal mélyedést nyomok beléjük. A mélyedéseket púposan megpakolom a gesztenyekrémmel, és kb. 25 perc alatt megsütöm a kekszeket.
kb. 2 tepsinyi adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Túrós palacsinta nektarinnal A Nők Lapja Konyhában jelent meg a recept, amit kissé módosítottam – az alapján nekem túl sűrű lett a tészta, nem tetszett a túrófánk-szerű állag, amerikai palacsintát akartam, kevés olajon/vajon. És onnantól, hogy végül elé… Tovább
  • Johnny-palacsinta aka johnnycake Vasárnap reggeli házi-istennő üzemmód, hála Nigellának (és a mindenféle édességet értékelő férjnek). A johnny-palacsinta egy kukoricalisztes amerikai palacsinta, amit a juharsziruppal és a ropogósra sütött baconnel tálalnak.… Tovább
  • Áfonyás-müzlis sütemény Az eredeti receptet Martha Stewart-nál láttam, persze egy kicsit meg kellett variálnom, kevesebb cukor került a tésztába (és nem álltam neki házi granolát csinálni), valamint a liszt egy részét lecseréltem zablisztre. Nagyo… Tovább
  • Kókuszos meggytorta Abszolút “költés” és rögtönzés (és három napra megoldotta az uzsonna/édesség témát). Omlós tészta, kókuszkrém és meggy. Nyammm… Hozzávalók: a tésztához: 16 dkg liszt 8 dkg kukoricaliszt 12 dkg vaj 1 kávéskan… Tovább
  • Meggyes-csokoládés papucs Erősen hektikus hét volt, de megvagyok még, nem fulladtam még bele a szénhidrátba és rollerezés közben* sem csaptak el. Ez a meggyes papucs pár hete készült, valahogy elsiklottam a képek fölött. Friss és fagyasztott meggyb… Tovább

0 megjegyzés: