2011. április 2., szombat

Dulce de leche – karamell krém

Röviden csak annyit: “ó anyám”. Ez egy fogyókúra-romba-döntő valami. Én nem vagyok az a típus, aki kanállal elnyalogat egy üveg nutellát, és a nagyon édes dolgok (mint ez is), kicsit kaparják a mandulám helyét, de ebből mégis képes lennék nagyobb mennyiséget magában betermelni. Nevetségesen egyszerű, nem is értem, miért tartott ennyi ideig, mire nekiláttam. A végső lökés Gesztenye és Tücsökbogár volt. :-)

Elvileg 3 órán át kell főzni, én az elején nem kapcsoltam elég nagy fokozatra a főzőlapot, ezért tovább tartott, valószínűleg elég lett volna a 3 óra, ha nem 1-2es fokozattal próbálkozom az első néhány órában, hanem rögtön 4-essel indítok (9 fokozatú a főzőlap).

Hozzávalók:

  • 3 tubus cukrozott sűrített tej
  • kb. fél literes üveg (tetővel, vagy csatos üveg, pl az IKEA-ból – ez utóbbi szerintem azért jó, mert üveg a teteje, és jobban látszik, hogy állnak a dolgok)

A sűrített tejet belenyomom az üvegbe, lezárom, beleteszem egy fazékba, vizet öntök az üveg köré – kicsit legyen magasabban a víz teteje, mint az üvegben a sűrített tej vonala) – és fedő alatt, kis lángon* kb. 3 órán át főzöm**.

*kis láng: nekem 4es fokozat kellett a kilencből, ez volt az a szint, amikor táncolt a vízben a befőttesüveg, ennek elég vicces hangja van, de kisebb teljesítménynél nem igazán történt semmi sem.

**én leselkedtem rendesen, hűlés közben a színe nem változott a karamellnek, csak kicsit sűrűbb lett. Ha egyébként nem elég sűrű miután kihűlt, vissza lehet még tenni kicsit.

nem mértem, kb. 4 dl lehetett a kész mennyiség, kicsit lett csak kevesebb a térfogata, mint a sűrített tejé volt.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sajtos makaróni – “Végigfőzni a Meatless-t” Azt írta a könyv, hogy ez a szokásosnál “könnyebb” verzió (nem elkészítésre, hanem kalóriára). Hááát azokkal az adagokkal biztosan, 6 dkg tészta két főre még szerintem is nagyon kevés, úgyhogy a receptből kiindulva kicsit át… Tovább
  • Brokkolis-sajtos sült tészta – “Végigfőzni a Meatless-t” Kis egyszemélyes hétköznapi ebéd. Megfőztem reggel, elzúztam a suliba, ebédszünetben gyorsan haza, megmelegít, belapátol, vissza a suliba. Még egy kávé is belefért. Mert szerencsére pont jött a busz. :-) Hozzávalók: 10 dkg … Tovább
  • Gombás-kecskesajtos sült tészta – “Végigfőzni a Meatless-t” Újabb sajtos-tésztás sült “cucc”. Mert abból sosem elég. Ez még a szokásosnál is egyszerűbb, mert nem igazi besamel készül, csak el kell keverni a tejet és a lisztet és felforralni. Nincs pirítgatás, összecsomósodás, liszt-o… Tovább
  • Hamburgerzsömle A hamburgerhús mindigis házi volt, de most már a zsömle is az. Limarától, Mandy közvetítésével.Amúgy szendvics alapnak is nagyon jó. Másnap is, és azután is. Hozzávalók: a tésztához: 1 dl tej 1 evőkanál cukor só 20 g olaj 1… Tovább
  • Fánk Nem vagyok nagy fánk fogyasztó, de néha elcsábulok egy darabra a gyorséttermekben. Nem értem a filmekben a rendőröket, akik egy hatalmas doboznyit meg tudnak enni belőle egy ültő helyükben. Én erre képtelen vagyok. Ipari … Tovább

6 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Ugye, hogy ugye?:-)))
Vissza kell fogni magát az embernek, hogy el ne nyalogassa azonnal.
Ebben az üvegben főzted?
Én sima befőttes üvegben, de azért kicsit paráztam, nehogy elpattanjon, de nem.:-))

Lilla írta...

aha ebben, csak baromi nagy és icipici befőttes üvegeim vannak, meg így nem kellett átrakosgatni meg hasonlók....

Kreatív konyha írta...

Ez a karamell krém már engem is üldöz egy ideje.... annyi helyen láttam már. Szerintem muszáj lesz elkészíteni.... A receptedet elvittem, köszi

Tücsök Bogár írta...

:))) Ennek a krémnek egyszerűen nem lehet ellenállni. És nem is akarok!!!

nemesnagyanna írta...

Ez valami mennyei, ma megcsináltam!!! Kösziiiiiiii :)) És a legjobb, hogy pofon egyszerű is :D

Lilla írta...

:-) és pikk-pakk el lehet kanalazni