2011. április 2., szombat

Dulce de leche – karamell krém

Röviden csak annyit: “ó anyám”. Ez egy fogyókúra-romba-döntő valami. Én nem vagyok az a típus, aki kanállal elnyalogat egy üveg nutellát, és a nagyon édes dolgok (mint ez is), kicsit kaparják a mandulám helyét, de ebből mégis képes lennék nagyobb mennyiséget magában betermelni. Nevetségesen egyszerű, nem is értem, miért tartott ennyi ideig, mire nekiláttam. A végső lökés Gesztenye és Tücsökbogár volt. :-)

Elvileg 3 órán át kell főzni, én az elején nem kapcsoltam elég nagy fokozatra a főzőlapot, ezért tovább tartott, valószínűleg elég lett volna a 3 óra, ha nem 1-2es fokozattal próbálkozom az első néhány órában, hanem rögtön 4-essel indítok (9 fokozatú a főzőlap).

Hozzávalók:

  • 3 tubus cukrozott sűrített tej
  • kb. fél literes üveg (tetővel, vagy csatos üveg, pl az IKEA-ból – ez utóbbi szerintem azért jó, mert üveg a teteje, és jobban látszik, hogy állnak a dolgok)

A sűrített tejet belenyomom az üvegbe, lezárom, beleteszem egy fazékba, vizet öntök az üveg köré – kicsit legyen magasabban a víz teteje, mint az üvegben a sűrített tej vonala) – és fedő alatt, kis lángon* kb. 3 órán át főzöm**.

*kis láng: nekem 4es fokozat kellett a kilencből, ez volt az a szint, amikor táncolt a vízben a befőttesüveg, ennek elég vicces hangja van, de kisebb teljesítménynél nem igazán történt semmi sem.

**én leselkedtem rendesen, hűlés közben a színe nem változott a karamellnek, csak kicsit sűrűbb lett. Ha egyébként nem elég sűrű miután kihűlt, vissza lehet még tenni kicsit.

nem mértem, kb. 4 dl lehetett a kész mennyiség, kicsit lett csak kevesebb a térfogata, mint a sűrített tejé volt.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Epres palacsinta Egy kis tavaszi hedonizmus, ez a legjobb időszak, van végre eper és spárga, lehet tobzódni a jobbnál-jobb ételekben. A krémhez én 2 napig konyharuhában csöpögtetett tejfölt használtam, ami olyan sűrű lett, hogy el sem tudt… Tovább
  • Fehércsokoládés mascarpone krém eperrel Mostanában ilyen kanalazós desszertekben utazom, nem azért, mert „olyan meleg van, hogy én már be se kapcsolom a sütőt”, bírom a meleget, képes vagyok a legnagyobb kánikulában is sütni (és mostanában elég sokszor vagyunk n… Tovább
  • Négysajtos lasagne A hagyományos, darált húsos raguval készülő lasagnehez képest pikk-pakk elkészül. Nem kell órákig főzni a húst, elég a sajtos besamelt többféle sajttal rétegezni (ez pedig nagyon fontos szempont, amikor kettőig suliban vagyo… Tovább
  • Hajtogatott kakaós kiflik Frissen a sütőből kivéve a legjobb, de a rengeteg vajas-kakaós krémnek köszönhetően másnapra sem száradnak ki ezek a hajtogatott-élesztős tésztából készülő kiflik. A tésztából szerintem nem érdemes kevesebbnek nekiállni, n… Tovább
  • Cheddar sajtba bundázott csirkemell Újabb kb. 10 perces étel (plusz 30 perc sütés), ami nem csak gyors, hanem egyszerű is, kezdők is bátran próbálják ki. Én nem csípős, magos mustárt használtam, aki „bátrabb” készítse dijonival, vagy próbálja ki valamilyen a… Tovább

6 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Ugye, hogy ugye?:-)))
Vissza kell fogni magát az embernek, hogy el ne nyalogassa azonnal.
Ebben az üvegben főzted?
Én sima befőttes üvegben, de azért kicsit paráztam, nehogy elpattanjon, de nem.:-))

Lilla írta...

aha ebben, csak baromi nagy és icipici befőttes üvegeim vannak, meg így nem kellett átrakosgatni meg hasonlók....

Kreatív konyha írta...

Ez a karamell krém már engem is üldöz egy ideje.... annyi helyen láttam már. Szerintem muszáj lesz elkészíteni.... A receptedet elvittem, köszi

Tücsök Bogár írta...

:))) Ennek a krémnek egyszerűen nem lehet ellenállni. És nem is akarok!!!

nemesnagyanna írta...

Ez valami mennyei, ma megcsináltam!!! Kösziiiiiiii :)) És a legjobb, hogy pofon egyszerű is :D

Lilla írta...

:-) és pikk-pakk el lehet kanalazni