2011. április 2., szombat

Dulce de leche – karamell krém

Röviden csak annyit: “ó anyám”. Ez egy fogyókúra-romba-döntő valami. Én nem vagyok az a típus, aki kanállal elnyalogat egy üveg nutellát, és a nagyon édes dolgok (mint ez is), kicsit kaparják a mandulám helyét, de ebből mégis képes lennék nagyobb mennyiséget magában betermelni. Nevetségesen egyszerű, nem is értem, miért tartott ennyi ideig, mire nekiláttam. A végső lökés Gesztenye és Tücsökbogár volt. :-)

Elvileg 3 órán át kell főzni, én az elején nem kapcsoltam elég nagy fokozatra a főzőlapot, ezért tovább tartott, valószínűleg elég lett volna a 3 óra, ha nem 1-2es fokozattal próbálkozom az első néhány órában, hanem rögtön 4-essel indítok (9 fokozatú a főzőlap).

Hozzávalók:

  • 3 tubus cukrozott sűrített tej
  • kb. fél literes üveg (tetővel, vagy csatos üveg, pl az IKEA-ból – ez utóbbi szerintem azért jó, mert üveg a teteje, és jobban látszik, hogy állnak a dolgok)

A sűrített tejet belenyomom az üvegbe, lezárom, beleteszem egy fazékba, vizet öntök az üveg köré – kicsit legyen magasabban a víz teteje, mint az üvegben a sűrített tej vonala) – és fedő alatt, kis lángon* kb. 3 órán át főzöm**.

*kis láng: nekem 4es fokozat kellett a kilencből, ez volt az a szint, amikor táncolt a vízben a befőttesüveg, ennek elég vicces hangja van, de kisebb teljesítménynél nem igazán történt semmi sem.

**én leselkedtem rendesen, hűlés közben a színe nem változott a karamellnek, csak kicsit sűrűbb lett. Ha egyébként nem elég sűrű miután kihűlt, vissza lehet még tenni kicsit.

nem mértem, kb. 4 dl lehetett a kész mennyiség, kicsit lett csak kevesebb a térfogata, mint a sűrített tejé volt.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Nektarinos-joghurtos pohárkrém A barackok közül a nektarin az egyetlen, amit szeretek, ebben persze nagy szerepe van a többinél vékonyabb, szőrtelen héjnak. mindig vannak kattanásaim, most azt hiszem a tejföl-joghurt-túró-mascarpone vonal. Még joghurt f… Tovább
  • Joghurtos csokoládéfagylalt Rákaptam a házi fagylalt készítésre, ami mindig úgy indul, hogy előveszek egy nagy doboz 0%-os joghurtot, aztán hol-ez-hol-az kerül bele. Nagyon sok fagyi fogy nálunk, és nem akarok még gömbölyűbb lenni, ezért nem tejszíne… Tovább
  • Joghurtos túrófagylalt meggyöntettel Utolért a végzet. Nekiálltam a fagyigép nélküli fagylaltgyártásnak. Az egy dolog, hogy ahogy öregszem (ez mondjuk 26 évesen elég jól hangzik) leszek én is egyre jobban egészség-bolond (mondjuk szerencsére nem a nagy magyar… Tovább
  • “Zserbó”-nápolyi Nem vagyok egy nagy ostyalap felhasználó, eddig összesen egyszer vettem, és már akkor eszembe jutott, hogy mi lenne, ha zserbó-szerűen készíteném el, lekvárral, dióval (mogyoróval) és csokoládéval a tetején. Most jött el a… Tovább
  • Fehércsokoládés fagylalt(alap)A desszert fölött érzett izgatottságunk miatt fénykép (még) nincsen, expressz sebességgel fogyott el eddig mindkét adag. Levi szerint ez az eddigi legjobb fagyim, úgyhogy valószínűleg fog még párszor készülni. Hátha előbb-utó… Tovább

6 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Ugye, hogy ugye?:-)))
Vissza kell fogni magát az embernek, hogy el ne nyalogassa azonnal.
Ebben az üvegben főzted?
Én sima befőttes üvegben, de azért kicsit paráztam, nehogy elpattanjon, de nem.:-))

Lilla írta...

aha ebben, csak baromi nagy és icipici befőttes üvegeim vannak, meg így nem kellett átrakosgatni meg hasonlók....

Kreatív konyha írta...

Ez a karamell krém már engem is üldöz egy ideje.... annyi helyen láttam már. Szerintem muszáj lesz elkészíteni.... A receptedet elvittem, köszi

Tücsök Bogár írta...

:))) Ennek a krémnek egyszerűen nem lehet ellenállni. És nem is akarok!!!

nemesnagyanna írta...

Ez valami mennyei, ma megcsináltam!!! Kösziiiiiiii :)) És a legjobb, hogy pofon egyszerű is :D

Lilla írta...

:-) és pikk-pakk el lehet kanalazni